Pe zi ce trece și după fiecare remarcă de tipul: „ce cald este pentru această perioadă a anului”, ne întreptăm tot mai mult atenția asupra sănătății plantei care ne găzduiește.
Există foarte multe schimbări mici cu impact mare pe care le putem adopta în toate aspectele vieții noastre. Însă eu astăzi îți voi propune să începem cu ce se găsește în dulap. Mai jos vei găsi și câteva idei despre cum poți avea o garderobă sustenabilă.
Tragem în aer în piept (care sperăm să fie cât mai curat) și privim către adevărul mai puțin plăcut:
Industria fashion este a doua cea mai poluantă, întrecută doar de industria petrolieră.
Cum așa?
- Pentru obținerea materilor prime, sunt necesare cantități uriașe de apă. De la cultivarea bumbacului (1 kg de bumbac necesită 20 000 litri de apă) și până la vopsirea și finisarea materialelor obținute din acesta.
- Apele contaminate cu vopsele, înălbitori și microfibre din materiale sintetice, ajung să fie vărsate în râuri, care la rândul lor transportă deșeurile toxice către oceane. Acestea sunt nocive atât pentru viața acvatică, cât și pentru oamenii care folosesc respectivele surse de apă.
- Fibrele sintetice nu sunt biodegradabile. Ele necesită până la 200 de ani pentru a se descompune. Totuși, sunt folosite în ⅔ din hainele pe care le purtăm.
- A devenit o obișnuință în a trata hainele ca fiind consumabile, cu o durată de viață scurtă. Acest lucru duce anul la zeci de kg de textile aruncate de persoană. Desigur, această cantitate este departe de a fi una sustenabilă.
- Deși la check-out pare că livrarea și returul au fost gratuite, planeta a plătit pentru ele. Dacă privim din perspectiva amprentei de carbon (cantitatea emisă de gaze de seră, precum dioxidul de carbon și gazul metan), industria fashion cauzează 10% din aceasta.
Ce poți face?
1. Fă-ți un plan de cumpărături
O garderobă sustenabilă presupune un plan și ceva disciplină. Pune pe o listă articolele de îmbrăcăminte și accesoriile de care ai nevoie, iar apoi asigură-te că nu ai în dulap ceva similar. Poate ți s-a întâmplat și ție să te bucuri că ai găsit o haină tocmai pe gustul tău, ca apoi să realizezi că o dețineai deja. Era uitată în spatele dulapului.
Odată ce știi ce-ți trebuie, mergi la țintă. Fie că te îndrepți direct către secțiunea respectivă sau că aplici filtrele din site-ul pe care ai intrat, nu lăsa o pereche de pantofi să te distragă de la misiunea în care ai pornit.
2. Folosește-te de wishlist
Înainte de a te lăsa pradă entuziasmului, dă-ți puțin timp de gândire. În loc să pui direct produsele în coș, lasă-le câteva zile în wishlist. În acest timp poți explora și alte alternative. S-ar putea să constanți că după un timp, dispar fluturașii pe care i-ai simțit în stomac la vederea acelei rochii și te vei bucura că nu ai luat o decizie pripită.
Dacă te afli fizic în magazin, te mai poți plimba, lua prânzul cu cineva drag sau pur și simplu să revii a doua zi.
3. Poartă hainele pe care le ai deja
Renunță la ținutele pe care le porți doar o dată. Atunci când achiziționezi un nou produs, asigură-te că îl vei putea purta în mai multe combinații. E timpul să te folosești de creativitate și să le dai hainelor tale o nouă viață. Vei salva timp, bani și îți vei diminua amprenta de carbon.
Dacă nu știi cu ce să începi, putem să-ți analizăm împreună garderoba și dulapul. Ce vom face mai exact? Sub îndrumarea mea, vei trece printr-un proces de autocunoaștere, ne vom stabili niște obiective, iar apoi vom tria hainele pe care tu le deții deja și vom crea ținute noi.
4. Fă shopping în dulapul prietenilor
Din timp în timp, poți organiza cu schimb de haine între prieteni. Poți crea un mic showroom chiar la tine acasă, în care hainele pe care nu le mai folosiți să fie frumos aranjate pe umerș lângă un platou de brânzeturi și cu muzică bună pe fundal. Mai povestiți, mai probați câte ceva, iar la finalul serii, împachetați hainele fără stăpân pentru a le putea dona cu ușurință. Cum ar fi la Banca de Haine sau oricare alt centru potrivit în funcție de tipul de haine pe care le-ați strâns.
5. Ajustează și repară
O garderobă sustenabilă înseamnă și să porți ceea ce ai deja. Dacă tivul rochiei s-a desfăcut sau pantalonii nu-ți vin perfect, nu te grăbi să le înlocuiești. Încearcă mai întâi să le prelungești viața alegând să le duci la o croitorie specializată în retușuri și reparații.
6. Reciclează
Din ce în ce mai multe magazine oferă posibilitatea de a prelua materialele textile în scopul reciclării. Aici poți aduce tot ce nu se mai poate purta sau repara. La următorul tău drum la mall, le poți lua cu tine, iar apoi te poți opri la magazine precum H&M, Zara sau Stradivarius. Procesul este foarte simplu, trebuie doar să lași plasa de haine în locurile special amenajate.
7. Alege producătorii locali
Înainte de a alege o ținută, încearcă să găsești alternative și la producătorii locali. În curând vei găsi și pe blog, o listă din care să găsești inspirație. Scrie-mi aici în comentarii sau în social media dacă ai recomandări.
8. Cumpără Second Hand
Chiar dacă poate ți-ar da o stare de disconfort faptul că o haină a fost purtată în trecut de o persoană necunoscută, nu uita că poți alege și accesorii sau elemente de outerwear care nu iau contact direct cu pielea. De asemenea, poți alege doar produsele revândute într-o stare impecabilă sau care mai poartă încă eticheta. Este o alternativă perfectă pentru o garderobă sustenabilă și economă. Mai ales când vine vorba de piese pe care știi că nu le vei folosi de prea multe ori.
9. Comandă la comun
Pentru a minimiza numărul de transporturi necesare pentru ca hainele preferate să ajungă la tine, încearcă să dai o comandă pentru toată familia. Îți poți întreba și prietenii sau colegii de la job. Nu numai că micșorați astfel amprenta de carbon, dar este și un motiv bun de a păstra legăturile cu cei dragi în această perioadă.
Poate ți se pare inedit că în loc să te încurajez să cumperi și iar să cumperi haine, vorbesc despre sustenabilitate. Înainte de toate sunt om și îmi pasă de locul în care trăiesc. Chiar dacă a fi style coach înseamnă uneori să faci styling, ideea de bază a profesiei mele este să te sprijin în a alege ceea ce este potrivit pentru tine. Nu doar stilistic, dar și cromatic, textură, croi, preț și mai ales în contextul vieții tale actuale. Style coaching înseamnă eficiență și personalizare.
Urmărește-mă și pe rețelele de socializare ca să primești sugestii concrete de branduri care fac o treabă bună și de unde poți să îți alegi piese vestimentare pentru o garderobă sustenabilă