Fashion Detox este un instrument pe care ar trebui sa-l folosim la fiecare schimbare de sezon.
Meriti sa fii fericita si multumita cu alegerile vestimentare pe care le faci. Eu cred ca doar hainele pe care le-am purtat pana la epuizare sunt cele care au meritat banii investiti pe ele, indiferent cat au costat. Daca am invatat ceva in cei mai bine de 10 ani in corporatie, dezvoltare personala si training, am invatat sa calculez si sa cuantific totul. Totul sa fie masurat, evaluat, urmarit, imbunatatit. Totul poate deveni mai bun cu macar o secunda decat era ieri. Pentru ca tot ceea ce invatam este ideal sa aplicam in toate ariile din viata noastra, va propun matricea S.M.A.R.T. pentru curatenia in dulap.
S -specific: specific, simplu de definit. De exemplu: O zi pe saptamana imi doresc sa port tinute mai feminine. Sau: imi doresc vara aceasta sa nu imi mai cumpar jeans scurt si sa port rochii.
M– measurable: masurabil, usor de cuantificat. Ex: Sa imi cumpar doar o singura pereche de jeans pe sezon.
A– achievable: realizabil, tangibil. Eu de exemplu pentru ca proiectam nemultumurile din viata mea in sesiunile de shopping iar apoi ma simteam vinovata imi setam limite realmente imposibil de atins: sa nu imi mai cumpar nimic de imbracat 12 luni. Da! Da! Si marmota imbraca ciocolata in staniol! Ceva tangibil ar fi insemnat: maximum 5% din bugetul lunar este alocat pentru haine. Sau…
R– relevant: Relevant pentru stilul tau de viata, pentru personalitatea ta, pentru bugetul tau. Poate cea mai personala si specifica dintre toate caracteristicile. Difera extrem de mult pentru ca fiecare dintre noi suntem unice.
T– time bound: sa fie bine definit in timp. Risti altfel sa amani sau sau diluezi la nesfarsit deciziile.
Ce este totusi Fashion Detox ?
O sortare inteligenta a hainelor si accesoriilor pe care le ai, astfel incat sa fie in acord cu:
- Personalitatea ta
- Forma corpului tau
- Stilul tau de viata
- Culorile potrivite pentru tine
Cum sa faci un Fashion Detox la tine acasa ? Incepe in fata dulapului si continua in magazin.
Prima etapa: contureaza-ti in minte o imagine in concordanta cu cine esti tu. Te poti inspira din tendintele actuale sau poti apela la mine pentru o sedinta de Style Coaching. Dupa ce ai stabilit cine esti si stii cum ai vrea sa arati, urmeaza sa transmiti si celorlalti. Poti sa iti intaresti si consolidezi imaginea prin modul in care te imbraci.
A doua etapa: selectia lucrurilor pe care le ai. Scoate absolut toate hainele pe care le ai pentru sezonul actual si imparte-le in trei categorii: trecut, prezent, viitor.
Hainele din trecut: De hainele din trecut ne despartim fara regrete. Ce punem in aceasta categorie?
-Haine intr-o masura nepotrivita; tot ce nu iti vine turnat;
-Haine cu valoare sentimentala: cele pe care le-ai primit cadou de la persoane dragi sau care iti aduc aminte de momente deosebite. Este important sentimentul pe care il avem in legatura cu persoanele care ne-au daruit aceste lucruri, nu lucrurile in sine. Eibereaza spatiul pentru noi amintiri frumoase!
-Haine incomode: niciodata nu vei arata bine intr-o haina in care nu te simti comod.
-Haine uzate: oricat de mult ne-a placut o anumita piesa, nu este nimic stilat sau rafinat in a purta haine deteriorate, chiar daca ne vin bine, chiar daca sunt haine de brand.
-Haine care au croiuri nepotrivite: de ex. rochia aceea inflorata care te face sa pari cu doua masuri mai mari decat esti.
Haine din prezent: hainele pe care le pastram:
-Hainele care vin bine.
-Hainele care sunt actuale.
-Hainele clasice: Little Black Dress, sacouri, rochii
Haine din viitor: haine de care avem nevoie
Fa-ti o lista de maxim 5 piese cu care sa completezi garderoba actuala. Poate fi un top/camasa/bluza/tricou care sa functioneze cu cele 7634273 fuste cumparate impulsiv sub efectul anxietatii si pe care acum nu ai cu ce sa le porti. Poate fi o piesa clasica si practica: o jacheta din jeans, un blazer/pulover descheiat intr-o nuanta neutra sau rochie cu imprimeu vesel care sa mai anime marea de nuante neutre din garderoba. Axeaza-te ca garderoba de baza sa fie completa astfel incat sa iti poti construi usor tinute.
+
In cazul in care ai piese care au mici defecte ce pot fi usor remediate: tivul desfacut, nasturi lipsa, cordonul ratacit, cantareste bine modul in care iti vin si aseaza-le intr-o punga pe care agat-o de clantii usii de la intrare pentru a le repara cat mai repede. Ma puteti contacta pentru recomandari de croitorii bune.
Dupa ce hainele au trecut prin acest filtru, rearanjam DOAR hainele din prezent astfel:
- Toata garderoba in acelasi loc. Daca nu este posibil o vom imparti astfel: Hainele intr-un loc, incaltarile intr-un loc, accesoriile in alt loc. Sau cat mai grupate. Nu amestecati incaltarile cu hainele daca nu va incap in acelasi loc. Va recomand sa incepeti constructia unei tinute dupa incaltaminte.
- Dupa produse vestimentare: Piesele pentru partea de sus a corpului intr-o zona, piesele pentru partea de jos in alta zona, jachetele, intr-o zona si etc. Evitati haosul: fuste amestecate cu bluze, cu rochii, cu jeansi etc.
- Dupa culori: dupa ce avem piesele sortate, le asezam de la cea mai deschisa culoare pana la negru. La final, dupa hainele negre asezam hainele cu imprimeuri.
- Optati pentru umerase de calitate. Nu va scumpiti pe nervii vostri si pe timpul vostru. Fashion Detox reprezinta un Detox general. Atat ca forma cat si ca fond. Una fara alta nu functioneaza. Alegeti acelasi model de umeras pentru cate o categorie de haine si adaptati dimensiunea umerasului in functie de produs. De ex. sacourile, paltoanele, puloverele vor fi asezate pe umerase mai late, mai solide pentru a evita deformarea umerilor. Puteti chiar voi sa va personalizati umerasele in functie de necesitate.Pantalonii au nevoie de umerase speciale pentru a nu fi nevoite sa le calcati e fiecare daca cand doriti sa ii imbracati.Daca nu va gasiti in magazine exact accesoriile pentru dulap le puteti construi chiar voi. Folositi orice va este de folos, de exemplu carlige pentru perdeaua de dus pe care sa le folositi pe post de agatatoare pentru curele.
- Alegeti accesorii utile pentru dulap pentru a va usura munca. De ex. despartitoare pentru sertare pentru piese mici (lenjerie intima, esarfe, curele, manusi, accesorii pt cap etc); bare pentru curele, umerase pentru esarfe. Le gasiti in diverse locuri: Ikea, Pepco, Jysk (au niste umerase din catifea minunate. Le ador pentru ca nu sunt late si hainele nu aluneca de pe ele)
Data viitoare vorbim despre Fashion Detox pentru accesorii si despre cum ne alegem accesoriile potrivite. Bucurati-va de mini vacanta de 1 Mai si daca sunteti acasa puneti in practica. Evident ca astept intrebarile voastre, sugestiile sau nedumeririle in sectiunea de contact pentru sfaturi de imagine punctuale sau orice aveti nevoie. Poti fi propriul tau stilist personal daca ma urmaresti. Exista si o cale mai scurta de a deveni mai repede. Este la un click distanta.
Tips&Tricks: Hainele la care renuntati merita o a doua sansa daca sunt in stare buna. Faceti un schimb cu prietenele (daca ele nu au sa va dea nimic de pe lista voastra de shopping pentru a face troc, oferiti-le cadou. Nu inlocuiti haine pe care nu le-ati purtat cu altele pe care nu le veti purta). In caz ca nu va permite dimensiunea dulapului sa prindeti un corp de iluminat, puteti folosi o rola de iluminat pe baza de baterie.
Photo Credits: Arhiva personala si Pinterest
Asta mi-am propus sa fac weekendul următor, sortare si eliberare locuri in sifonier. Am un grup de prietene cu care periodic fixez întâlniri pentru schimb de haine. Haine aproape noi sau noi, care-s cumpărate compulsiv, care merita alți stapani:).
Simona, ma bucur ca articolul e fix inainte de sortare. Eu chiar azi merg la o zi de nastere si acolo voi lua cu mine si hainele de donat 🙂