Uniforma școlară – coșmar sau colac de salvare?
Mi-am scris lucrarea de licență cu tema Importanța limbajului nonverbal- Codul vestimentar în organizatii. Am lucrat la ea aproape un an. Am căutat informații de referință pe tot mapamondul. La final a ieșit aproape o carte pentru că avea mai bine de 150 de pagini și a fost nevoie să o scurtez. În sinea mea poate știam de pe atunci că impactul limbajului nonverbal prin intermediul vestimentației va face parte din profesia mea. În altă ordine de idei, primii mei bani ca style coach i-am câștigat pentru o consultanță cu privire la uniformele unei companii așa că este clar că îmi place subiectul.
Sacouri – carouri – cravată
În anul 2020, când totul se schimbă, inclusiv modul în care se face școală sau percepția copiilor asupra vestimentației. Dacă îți sună cunoscut Constance din Gossip Girl sau alte instituții educaționale din serialele americane, atunci știi cât de important este pentru adolescenți să se îmbrace într-un fel care îi face să se simtă impunători și cel mai probabil te regăseai și tu în descriere la momentul respectiv.
Uniforma este un subiect extrem de controversat la noi în societate. Impune două viziuni: cea în care noi ne creăm propria „uniformă” la modul ideal, figurat și cea în care facem parte din același tipar social fără diferențiere.
Din punctul de vedere semiotic, uniforma conferă apartenența la o anumită clasă socială sau grup și și-a schimbat mult înțelesul cu dezvoltarea rețelelor de socializare. Având în vedere că acum adolescenții petrec foarte mult timp pe Instagram sau Tik Tok, nu e de mirare că lumea brandurilor de lux, a hainelor de firmă și a ostentativității vizuale a pătruns și în licee. Nu a trecut foarte mult de când eram eu la liceul, dar remarc o schimbare masivă în ceea ce privește moda: „pe vremea mea” ideea de brand scump și purtat eventual aiurea exista, dar nu era la fel de antrenată de modelele sau pseudomodelele din online. Adolescenții se valorizează pe sine și pe ceilalți prin ceea ce poartă. Bine, ești tânăr și rebel și ți se pare că e important să dai bine, dar uiți de esență. Cu social media la ordinea zilei, se poate spune că e normal pentru generațiile ce vin să își aleagă repere haotic din online.
Conform unui studiu…
Critically, marketers can now use Facebook to reach one-third of all the world’s adults aged 18 and above, and more than half of all the world’s adults aged 18 to 34.
https://wearesocial.com/blog/2020/01/digital-2020-3-8-billion-people-use-social-media
American teens, ages 13 to 18, used entertainment screen media for an average of seven hours and 22 minutes each day in 2019
https://smartsocial.com/social-media-statistics/
The number of Instagram users in the United States aged 12 to 17 is projected to grow from 13.6 million in 2014 to almost 19 million in 2018.
Source: Statista
Astfel, se pare că adolescenții din zilele noastre petrec foarte mult timp online, ceea ce le conturează personalitatea și viziunea despre lume. Cum social media are atât beneficii cât și multe neajunsuri, comportamentul vestimentar ar tinerilor este un fenomen important, având în vedere că trăim în era dezvoltării personale, a brandurilor de lux etalate peste tot, dar și a bullying ului și excluziunii sociale.
Părinții care le oferă bani copiilor …
Cea de-a doua perspectivă în ceea ce privește uniforma este cea negativă, în care simți că libertatea de expresie îți este îngrădită. Cu siguranță am trecut toți printr-un moment similar, fie că era obligatorie, fie că erai nevoit să porți doar anumite trei culori. Îmi amintesc că am urât întotdeauna tipul acesta de impunere, pentru că simțeam că trebuie să fim toți la fel și diferențierea nu mai exista. Da, psihologic pornește din ideea că nimeni nu mai suferă din cauza anumitor lipsuri, dar la nivel macro este fix o știrbire a creativității și o punere în aceeași cutie a tuturor. Se discută despre un proiect de lege privitor acestui subiect, dar…
Ești părinte? Învață-l pe copilul tău valoarea lui nu a hainelor pe care le poartă!
Ca să înțeleg mai bine unde se situează tinerii în acest context, mi-ar plăcea să întreb tineri de ce părere au despre aceste două perspective vizavi de ideea de uniformă. Nu de alta, dar parca mi s-a făcut dor de o cercetare sociologică. Prima iubire nu se uită niciodată! In the end, am ajuns să fac și antropologie așa cum mi-am dorit când a debutat criza economică din 2009 care mi-a spulberat nazuințele.
Ai vreun tânăr cu vârsta intre 12-18 ani în jurul tau? Dă-mi de veste să îi trimit un chestionar. Vă mulțumesc în avans!
Un comentariu