Cum e să fii doar tu? – un articol dedicat unui client care a avut obiectiv pentru style coaching ”o garderobă sustenabilă care să mă onoreze”!
Azi am primit un newsletter de la o firmă de bijuterii care îmi spune „weekendul următor este pentru cumpărături online!” Oare? Oamenii din spatele mesajelor de marketing știu și ei că ai nevoie de apartenența, de siguranță, de sentimentul de valoare și de sens. Și îți oferă ”pe tavă” produse care mai de care de care de cumpărat, de umplut casa cu ele, de golit cardul, și de aglomerat mintea și mai ales de pustiit sufletul.
Mâncăm emoțional, ne alegem slujbe emoțional, ne alegem parteneri de viață sau prietenii tot emoțional. Eu sunt prima care folosește emoțiile ca repere! Mă întreb de ce simt nevoia să cumpar asta? Cum mă va face să mă simt? Ce altceva îmi aduce această stare? Am nevoie de această stare? Dacă aș alege altceva cum ar fi? Fără repere investim fără a filtra. Iar nevoia devine și mai mare când nu ne onoram pe noi înșine. Cu fiecare cumpărătură nenecesară ne omorâm o parte din noi însine, din individualitate. Renunțăm la o alegere care ne face sufletul să danseze în favoare a ceea ce se poartă. Alte ori, poate în favoarea a ce își dorește partenerul, ce vrea mama, șeful, sau pur și simplu în favoarea vocii critice din cap. Ca să ai totuși repere, ai nevoie de timp cu tine. Timp în care să te întrebi toate aceste lucruri și în care să observi ”Cum este să fii doar tu?” Timp în care să investești în relația cu tine.
Hai să nu facem totul foarte serios și sobru! Știi cum copii la 2-3 ani încep să exerseze curiozitatea, explorarea și gândirea critică? Ele vin cu o avalanșă de de ce-uri. Uneori soluția este simplă și nu are nevoie de atât de multă procesare mentală. Sau…poate nu are nevoie deloc de procesare mentală ci doar să verifici ce spațiu din inima ta vrei umpli cu această cumpărătură.
Regula celor 5 de ce- un instrument simplu și la îndemână este inspirat din curiozitatea inocentă și emoțională a copiilor. Te ajută să faci o tranziție de la exploatarea nevoilor prin consum și prin acumulare de bunuri către explorarea propriilor nevoi. Dacă întrebările mele nu rezoneză cu tine, alege altele. De asemenea, nu te opri la 5 dacă mai ”auzi” ceva ecou în interior, și mai ales, fii sincer ca un copil!
De ce să fac asta?
De ce am nevoie de 20 de perechi de pantofi sport ?
De ce simt această nevoia să ?
De ce ascult acest îndemn?
De ce anume caut să uit/scap?
Lucrurile, fie ele chiar și bijuterii rare, sau alte piese vestimentare scumpe, au un efect limitat în timp. Mută pentru o vreme focusul de pe valoarea personală din interior către exterior. Aprecierea sau chiar iubirea din exterior, nu pot să înlăture o imagine de sine negativă. Ea poate schimba modul în care te percepi însă te menține dependent de relații, produse, funcții etc. Valoarea ta personala reprezintă mai mult decât bijuteriile din cutie, mașinile din garaj, cartierul în care locuiești și este oglinda cunoașterii de sine. Scrie-mi după ce aplici regula celor 5 de ce și spune-mi cum e să fii doar tu?