Dior – noua revolutie

Dior – noua revolutie

Casa Dior este una dintre preferatele mele si este pe cale sa se schimbe fundamental

Femeia Dior a reusit de-a lungul timpului sa fie in acelasi timp: clasica, feminina, actuala iar colectiile au mereu un strop de revolutie. Hainele arata de parca ar fi pastrat ceva din geniul lui Christian Dior. Pe 12 februarie, 1947 lansa prima colectie: “New-Look” si o data cu ea o noua epoca a modei.

Prezentarea Dior New-Look, 1947, Paris, Backstage

Prezentarea Dior New-Look, 1947, Paris, Backstage

Este colectia- revolutie prin intermediul careia a reusit  sa arunce un con de umbra deasa si densa peste femeia masculinizata in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Readuce silueta clepsidra: accentueaza mult talia, scoate in relief rotunjimile corpului si lungeste din nou fusta.

dior women 1947 new look

Piese din prima colectie Dior

Piese din prima colectie Dior

 

new look women silhouettes

Rochie din colectia New-Look 1947, prima colectia a casei.

 

Cand isi deschide atelierul, marele creator, isi doreste cu ardoare sa creeze o colectie care sa exprime faptul ca: “moda dorea sa revina acasa si sa-si regaseasca functia ei initiala, aceea de a impodobi femeile si de a le face frumoase”. Mai mult de atat, acesta  marturiseste ca in schitele lui deseneaza “femeia floare”.

 

Junon and Venus dresses Dior

Doua dintre cele mai celebre creatii ale lui Christian Dior: rochiile Venus– purtata de actrita Theo Grahan si Junon pusa in valoare de primul supermodel din lume- Dorian Leigh

Dress junon and venus dior 1949

1949- Rochia Junon, rochia floare

 

Fragment din rochia Venus

Fragment din rochia Venus

A declinat intoarcerea la feminitate timp de 10 ani, colectie de colectie. La inceput publicul sau era impartit intre cei care il adorau si cei care il urau. Pe de o parte cei care il placeau apreciau revenirea feminitatii. Pe de alta parte, feministele il acuzau ca incearca sa readuca imaginea femeii bibelou si sa ii sumbineze rolul in societate. Dupa fiecare colectie, tabara celor care il adorau crestea semnificativ gratie modului rapid de a se reinventa la fiecare colectie. Cert este ca a reusit sa atraga atentia si sa fie pe paginile publicatiilor de moda ale vremii.

new look newspaper

 

Dior L'officiel

Creatie din colectia New-Look, 1947

Casa Dior a continuat dupa pierderea lui Christian Dior in 1957 sa scrie istoria modei. Si-a pastrat acest obicei de impresiona prin inovatie si feminitate pana in zilele noastre. Yves-Mathieu Saint Laurent ii fusese asistent timp de doi. Preia in 1957  rolul de director de creatie pana in anul 1960 cand este inrolat in armata si smuls provizoriu din lumea modei.

Yves Saint Laurent pentru Dior, 1959

Yves Saint Laurent pentru Dior, 1959

Au urmat pe tronul regatului de creatie de la Dior: Marc Bohan

Dior 1966 Sophia Loren

Sophia Loren, 1966,  poarta  o rochie Christian Dior,  special creata pentru ea de Marc Bohan pentru a fi purtata in filmul “Arabesque”

Gianfranco Ferre (1989-1996)

Dior Haute Couture fw 1991

Gianfranco Ferre pentru Dior Haute Couture fall-winter 1991

Dior haute couture fall 1990 Gianfranco Ferre

Gianfranco Ferre pentru Dior haute couture fall 1990

John Galliano (1996-2011): copilul teribil al modei. Galliano teatralizeaza imaginea femeii. Construieste colectii dramatice, uluitoare, chiar socante.

dior ss houte couture galliano 2003

Galliano- Spring Summer Haute Couture 2003

 

Galliano pentru Dior, 2009

Galliano- 2009

 

John Galliano pentru Dior spring summer 2007

Galliano- Spring summer 2007

 

Raf Simons (2012-2015)

dior spring summer 2012

Raf Simons- Spring summer 2012

 

dior fall 2013

Fall Winter 2013

dior aw show setup

Dior autumn winter 2012- decorul prezentarii

dior 2012 couture aw

Raf Simons- Autumn winter couture 2012

dior 2012

Raf Simons- Autumn winter couture 2012

 

Dupa retragerea  in octombrie 2015 a lui Raf Simons din functia mult dorita de director de creatie postul a ramas vacant. Timp de aproape un an casa Dior a trecut printr-o perioada zbuciumata, timp in care s-au lansat o multime de speculatii cu privire la noul rege.

Noul rege de la Dior este o regina: Maria Grazia Chiuri. Ea pleaca de la Valentino si devine prima femeie director de creatie de la Dior. Oare ciclicitatea istoriei modei ne va aduce o noua revolutie stilistica? Vom avea parte de un “New-Look”? De un New Dior? Astept cu nerabdare colectiile Maria Grazia Chiuri.

Photo Credits: Pinterest

Share This Post

Comenteaza!