Identitate feminină este un termen cu ZERO căutări pe Google. Sociologul din mine se întreabă ”oare de ce?” Psihologul din mine va încerca să răspundă. Femeile au fost, sunt și cel mai probabil încă vor mai fi ”sexul frumos” așa cum o însemna frumusețea la momentul resprectiv. Astfel, modul în care femeile arată, definește sinele iar cel mai mult din modul în care arată este definit de haine și de machiaj. În absența unei fundații solide a sinelui, atenția se concentrează permamant pe ”sinele exterior” adică pe înfățișare. Așa se explică modul în care femeile tratează cu indolență categorii vestimentare capitale pentru confort, senzualitate și sănătate cum ar fi: lenjerie intimă sau desuurile. O identitate feminină este ca un organism viu. Are permanent nevoi diferite! Și este important mai ales ceea ce ne face să ne simțin confortabil, frumoase, încrezătoare și atrăgătoare. Nu doar să părem așa!
De asemenea, acest tango nesfârșit dintre posesiunile din dulap și fațetele sinelui se poate întinde pe o perioadă lungă de timp, cu eforturi uriașe, direct proporționale cu dimensiunea dulapului. Vă relatez atât din experiența proprie dar și din experiența de consultant de imagine când la analiza de garderobă și dulap am văzut dulapuri cu 12 uși glisante în care erau chiar și câte 2 sau 3 ”dubluri” aceeași haină cumpărată de mai multe ori. Dar chiar și în cele mai mici dulapuri există posesiuni vestimentare care înmagazinează bucăți de suflet: blugii din facultate, rochia de la mătușa Varvara, cămașa cumpărată din primul salariu etc. Recent am văzut filmul ”Foe” care cred că a fost tradus ”Intrusul” . Parcă 5.4 de pe IMDB către care v-am pus link nu-i prea face cinste. A fi meritat măcar un 6.3 pentru schimbul de replici pe care voi încerca să îl redau așa cum mi-l amintesc:
el-soțul, îi spune ei-soției:
-”Nu mai purta bluza asta!
– De ce? Îmi place bluza asta! Mă simt bine în ea!
– E bluza pe care o purtai la prima noastră întâlnire! Vreau să mi te aduc aminte așa cum erai!
– Ce îți mai aduci aminte de la prima noastră întâlnire?
– Ce fericiți eram! Și plini de viață!”
Chiar și hainele pot căpăta o încărcătură energetică așa că aveți grjă ce păstrați în dulap. Aveți nevoie de energia primei întâlniri sau vreți să vă concentrați pe evoluția relației și pe expansiunea și profunzimea ei?
Așa cum știu și oamenii cu care am lucrat și cum spun mereu: nu recomand și nu cred în ”transformări la 180 de grade” sau before and after izbitor de diferite pentru că este necesară o trecere treptată, este necesară păstrarea unei ancore cu vechea identitate, cu vechea garderobă și pentru că orice schimbare este un factor de stres, de aceea este necesar să se întâmple sustenabil: adică într-un mod în care să aducă resurse de imagine de sine aliniată, de stimă de sine și cât mai puțin stres și anxietate.
O identitate feminină se construiește la fel ca și o identitate masculină: în layere. Și aici nu vorbim despre straturile de haine ci mai degrabă despre straturile de conștiință pe care asemeni unei păpuși rusești le devoalăm și ne apropiem de miezul nostru cel mai de preț: Sinele! Imaginea de sine însă este mereu construită în relație cu exteriorul deci cumva garderoba este normal să fie într-o anumită măsură ”contaminată” de factori externi: tendințe, preferințele partenerului de viață, profesie, stil de viață, dorința de expresie prin intermediul vestimentației, etc. Când apare însă dezechilibrul? Cum arată acest dezechilibru? E simplu să afli! Completează testele care îți generează un raport ca o radiografie emoțională.
Am înțeles de-a lungul timpului că pentru unii oameni, hainele și vestimentația nu sunt importante, alți, deopotrivă le iau foarte în serios și nu pot dormi până nu apar reducerile din aplicația ZARA. Alții îmbracă pur și simplu ”ce este în dulap”. Ce este mai departe de preferințe și de alegerile conștiente pe care le facem? Modul în care moda ne modulează identitatea: ești (și) ceea ce porți!
Identitatea feminina poate fi un subiect sensibil si complex in societatea in care traim. Esti cu adevarat curios sa descoperi de ce acest termen are ZERO cautari pe Google? Iti pot spune ca exista multe aspecte care contribuie la acest fenomen, iar ca sa intelegi mai bine, cred ca este important sa incercam sa gasim un raspuns.
In primul rand, trebuie sa recunoastem ca de multe ori, femeile au fost intelese ca obiecte in societatea noastra, iar rolurile lor au fost limitate in multe domenii. Chiar si astazi, multe femei sunt inca vazute ca o frumoasa floare, cuceritoare si atragatoare, asa cum o definea frumusetea la acea vreme. Din pacate, aceasta mentalitate traditionala are inca un impact asupra modului in care femeile se vad pe sine.