Casa Dior este una dintre preferatele mele si este pe cale sa se schimbe fundamental
Femeia Dior a reusit de-a lungul timpului sa fie in acelasi timp: clasica, feminina, actuala iar colectiile au mereu un strop de revolutie. Hainele arata de parca ar fi pastrat ceva din geniul lui Christian Dior. Pe 12 februarie, 1947 lansa prima colectie: „New-Look” si o data cu ea o noua epoca a modei.
Este colectia- revolutie prin intermediul careia a reusit sa arunce un con de umbra deasa si densa peste femeia masculinizata in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Readuce silueta clepsidra: accentueaza mult talia, scoate in relief rotunjimile corpului si lungeste din nou fusta.
Cand isi deschide atelierul, marele creator, isi doreste cu ardoare sa creeze o colectie care sa exprime faptul ca: „moda dorea sa revina acasa si sa-si regaseasca functia ei initiala, aceea de a impodobi femeile si de a le face frumoase”. Mai mult de atat, acesta marturiseste ca in schitele lui deseneaza „femeia floare”.
A declinat intoarcerea la feminitate timp de 10 ani, colectie de colectie. La inceput publicul sau era impartit intre cei care il adorau si cei care il urau. Pe de o parte cei care il placeau apreciau revenirea feminitatii. Pe de alta parte, feministele il acuzau ca incearca sa readuca imaginea femeii bibelou si sa ii sumbineze rolul in societate. Dupa fiecare colectie, tabara celor care il adorau crestea semnificativ gratie modului rapid de a se reinventa la fiecare colectie. Cert este ca a reusit sa atraga atentia si sa fie pe paginile publicatiilor de moda ale vremii.
Casa Dior a continuat dupa pierderea lui Christian Dior in 1957 sa scrie istoria modei. Si-a pastrat acest obicei de impresiona prin inovatie si feminitate pana in zilele noastre. Yves-Mathieu Saint Laurent ii fusese asistent timp de doi. Preia in 1957 rolul de director de creatie pana in anul 1960 cand este inrolat in armata si smuls provizoriu din lumea modei.
Au urmat pe tronul regatului de creatie de la Dior: Marc Bohan
Gianfranco Ferre (1989-1996)
John Galliano (1996-2011): copilul teribil al modei. Galliano teatralizeaza imaginea femeii. Construieste colectii dramatice, uluitoare, chiar socante.
Raf Simons (2012-2015)
Dupa retragerea in octombrie 2015 a lui Raf Simons din functia mult dorita de director de creatie postul a ramas vacant. Timp de aproape un an casa Dior a trecut printr-o perioada zbuciumata, timp in care s-au lansat o multime de speculatii cu privire la noul rege.
Noul rege de la Dior este o regina: Maria Grazia Chiuri. Ea pleaca de la Valentino si devine prima femeie director de creatie de la Dior. Oare ciclicitatea istoriei modei ne va aduce o noua revolutie stilistica? Vom avea parte de un „New-Look”? De un New Dior? Astept cu nerabdare colectiile Maria Grazia Chiuri.
Photo Credits: Pinterest