Gingham, dungi marinaresti, buline si animal print sunt imprimeurile mele preferate. Daca imprimeurile inflorate de exemplu isi pot schimba aspectul si dinamica (si va voi povesti in curand ce fel de flori se vor purta in 2018) gingham este un imprimeu care face parte din marea familie a carourilor. Am mai scris despre rudele gingham: tartan, plaid mai demult si daca esti curioasa.
Iti recomand sa il privesti si din alta perspectiva decat aceea de imprimeu pentru fata de masa. E adevarat, si pe mine ma duce cu gandul la un picnic pe malul lacului dar nu din cauza accesoriilor din cosul de picnic ci gratie rochiei gingham pe care as purta-o.
Insasi istoria imprimeului gingham este una in carouri. Este originar din Asia si a inceput sa fie importat in Europa inca din anii 1600. Denumirea „gingham” provine din cuvantul malaezian genggang care inseamna dungat. In India, gamucha este un prosop cu imprimeu gingham utilizat pentru a sterge corpul dupa baie. In Indonezia, imprimeul contrastant simbolizeaza lupta dintre bine si rau. Tribul afrian, Masaï utilizeaza acest imprimeu de mii de ani. Face parte din costumul traditional al tribului.
Pentru colectia Spring Summer 2012, celebra casa Louis Vuitton si-a gasit inspiratia in costumul tribului Masaï si a declansat un scandal legat de drepturile de autor asemanator cu Tory Burch anul acesta despre care am scris.
Daca revenim la originea imprimeului, in Germania se considera ca este originar din zona Bayern, in timp ce italienii cred ca provine din nordul Italiei. Francezii, nationalisti si patrioti cum ii stim, numesc imprimeul Vichy si pretind ca este originar din zona Vichy.
Indiferent de continent sau provienenta este un imprimeu extrem de utilizat si cel mai des asociat cu zona rustica, traditionala.
Gratie popularitatii si faptului ca imprimeul arata la fel si pe fata si pe dos, si pe lungime si pe latime a inceput sa fie mult utilizat in industria decoratiunilor interioare. Este rezistent si accesibil, deoarece de cele mai multe ori este confectionat din bumbac sau in. Daca la inceput a fost utilizat mai mult pentru zona bucatariei apoi s-a extins cu succes si pentru celelalte zone ale casei.
Si tot pentru ca este o tesatura rezistenta si un imprimeu neutru a fost imprimeul uniformelor scoalare. Chiar si eu am purtat unifroma gingham. In zona de fashion a patruns din anii 1940 cand imprimeul auster capata valente glam. A fost purtat de Katherrine Hepburn in filmul The Philadelphia Story.
Brigitte Bardot a purtat la nunta sa din 1959 cu Jacques Charrier celebra rochie de mireasa gingham, semnatura designerului Jacques Estérel. Brigitte Bardot a fost printre primele fashion icon care ne-a oferit dovada ca acest imprimeu poate fi purtat oricand, oriunde si poti arata genial.
Jane Fonda ne demonstreaza ca poti fi chiar sexi purtand gingham.
In anii 1950, pe coperta revistei Vogue apare o rochie gingham. Acesta este unul dintre momentele in care imprimeul isi castiga pe langa popularitate si locul binemeritat in lumea modei.
Daca revenim in zilele noastre, acest imprimeu a devenit deja clasic, iar in ultimii ani este unul dintre preferatele designerilor.
Daca ti se pare ca iti aduce prea mult aminte de uniforma scolara sau ca e prea sobru, poti incerca un mix and match.
Casa de moda House of Holland a ales gingham ca inspiratie pentru intreaga colectie de primavara din 2017. De la rochii pana la incaltaminte orice poate fi imprimat si stilizat astfel incat sa poata sa fie si purtat si am facut si rime 🙂
Una dintre tinutele mele preferate in aceasta vara: rochie gingham, cos din paie si espadrile cu platou.
Te-ai gandit vreodata ca poti purta ceva vintage, sexi si in trend in acelasi timp? Un costum de baie gingham.
Chiar daca in cea mai mare parte a timpului imprimeul este utilizat vara, el poate fi folosit cu incredere si in sezonul mai rece:
Va las sa va bucurati de minunatiile albastre, Miu Miu si sa va imaginati ca ati fi incaltate cu ei pe unul dintre aceste minunate fotolii.
Tips and tricks: Inca mai sunt reduceri in magazine si poti gasi piese gingham la super preturi.
Photo Credits: Pinterest
Omul cât trăiește învață, iată că nu știam acest termen deși imprimeul e pe val acum. Mi-a plăcut informația, o să dau share pe pagina mea.