Art Safari 2020 este mai mult decât o expoziție de artă. Este un eveniment cultural care reprezintă pentru București o resuscitare absolut necesară. A reușit să facă din artă ceva cool. Așa cum Cărturești a reușit în trecut să facă din cărți și din citit ceva cool.
Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Art Safari 2020 se ține în condiții de siguranță. Primești la intrare chiar și o mască gratuita cu iz artistic. Dacă mergi în prima parte a zilei ca mine, chiar nu e aglomerație. Mai este deschis doar până pe 20 Septembrie în Victoria Tower, uite câteva motive întemeiate care să te convingă să îți iei bilet cât mai repede (pe care îl găsești aici).
Sabin Bălașa
Este unul dintre pictorii mei preferați. Lucrările sale par cu siguranță din altă lume, un fel de Avatar meets Game of Thrones, imaginarul artistic fiind plin de laitmotive cum ar fi Atlantida, culoarea albastru, nuduri feminine și iubire sacră. Nu degeaba a fost numit un reprezentant al curentului Romantism Cosmic, având în vedere că picturile sale te trimit cu gândul la o evadare într-un necunoscut liniștitor.
„My Art is an eternal dream, not mine alone, but also a dream of mankind. Without mankind’s participation, art would remain but a concealed dream. I am convinced that I bring more beauty and reason into the world, at a time when people, tired of empty words, need spiritual support.„
Gheorghe Petrașcu
Cu o biploaritate artistică – de la simplele vaze cu flori, la peisaje din Sighișoara sau Veneția și la picturi dark diametral opuse, arta sa aduce acel ceva special pe care ți-ai dori să îl atârni în sufragerie.
Guerilla Girls: The Act Of Behaving Badly
Grupul activist de femei apărut în 1985 la New York care poartă măști de gorilă în semn de susținere a drepturilor omului și a egalității de gen, tratează o problematică gravă într-o manieră amuzantă, perfectă pentru societatea modernă.
„We believe in an intersectional feminism that fights discrimination and supports human rights for all people and all genders. We undermine the idea of a mainstream narrative by revealing the understory, the subtext, the overlooked, and the downright unfair. We have done hundreds of projects (posters, actions, books, videos, stickers) all over the world. We also do interventions and exhibitions at museums, blasting them on their own walls for their bad behavior and discriminatory practices.”
Galeria Odiseea Tânărului Artist
Unul dintre cele mai frumoase, pure și profunde spații expoziționale, lucrările copiilor se disting prin faptul că sunt pictate limitless, fără să se raporteze la real, la reguli, ci sunt doar conectați la propriul lor suflet. Astfel, vei vedea artwork-uri foarte mature și ludice în același timp, ceva ieșit din comun pentru tineri de 11 sau 12 ani.
Având mai multe opere expuse, una dintre camere este o metaforă a relațiilor dintre doi oameni, cu momentele frumoase și suferința pe care le trăiesc aceștia încercând să își manifeste iubirea. Asta mi-a amintit de o poveste personală funny. Acum ceva ani mă întâlneam cu un tip. La prima întalnire am spus despre cineva că are un caracter de tipul lui Dinu Păturică. El a crezut ca Dinu Păturică este Dinu care are pătură. Chiar dacă era un tip care ar fi trecut drept inteligent pentru că era prosper, din punct de vedere cultural nu mersese prea departe de Ana are mere, așa că nici eu nu am mers la a doua întalnire. El chiar nu a înțeles de ce l-am refuzat, pentru că ”sunt băiat bun, caZnic”. Și uite de aceea avem nevoie de astfel de evenimente culturale moderne care să ne deschidă orizontul și să îți pună semne de întrebare la momentul potrivit. Pentru că limitele doar tu le setezi iar dacă acum citești articolul acesta, deja știi că meriți ce e mai bun.
Aș putea spune mai multe, dar nu-ți dau spoiler și mai bine te convingi singur – ai face bine să te grăbești spre galeria Art Safari 2020 ca să vezi și să simți și tu atmosfera. Nu uita, mai e deschisă de pe 22 până pe 27, pentru că pentru prima dată și-au prelungit programul!
Keep on being artsy!