Tricotajele si jerseurile sunt unele dintre cele mai iubite, cumparate si purtate materiale pentru ca sunt comode. In plus nu se calca, sunt calduroase si arata bine intr-o infinitate de mixuri stilistice.
De la haine de casa pana la tinute de seara. Le poti utiliza usor in mixuri si suprapuneri. Pentru mai multe idei, poti sa citesti si Cum sa fii chic cand afara e frig.
Daca ar fi sa facem un SWOT pentru ele cu siguranta la puncte slabe as trece durata scurta de viata. Pe romaneste: se scamoseaza repede. Arata rau dupa cateva purtari. Cred ca ai si tu pulovere care au fost aproape de unica folosinta. Mi-am cumparat “Perwol Renew something” o sticla aurie. Pana acum foloseam Perwoll Wool&Delicate si mi-a placut. Va tin la curent cu eficienta lui in raport cu promisiunea de marketing. In alta ordine de idei, merita sa alegi un tricotaj de calitate pentru ca: este mai comod, mai rezistent, arata premium, te scuteste de multiple sesiuni de shopping.
Cum imi aleg un produs din tricot sau jerse si cum il intretin ?!
Fie ca este pulover, fular, rochie, manusi pentru toate recomand aceeasi pasi:
Pasul 1:
Uita-te pe eticheta la fibrele tesaturii! Este litera de lege daca vrei un produs de calitate. Analizeaza bine combinatia de materiale din care este confectionat.
-Materialul de care ar fi bine sa va feriti si care din nefericire este pretutindeni este Acryl. Este un material sintetic. Este pufos moale, te poate determina sa te “indragostesti” de el la prima vedere insa ia in calcul ca va fi o iubire pasagera. Vei apuca 2-3 purtari maximum in care sa arate impecabil. Dupa accea se scamoseaza si isi mareste dimensiunea extrem de usor.
-Produsele din materiale naturale, de origine animal sau vegetala: sunt o alegere ideala. Mai ales in combinatie. Atentie la spalare pentru ca isi modifica dimensiunea la temperaturi mari si unele se deformeaza ireversibil la centrifugare mai mare de 800 de rotatii. Un pulover de calitate nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie din casmir 100% poate fi o combinatie de tesaturi. Ai grija doar sa nu fie si Acryl printre ele. Combinatii ok sunt materiale naturare cu: poliamida, lurex (firele lucioase), tencel, vascoza.
* Mohair este fuffy pana peste cap, arata bine in combinatie cu tesaturi subtiri, fluide, are o durata de viata lunga. Poate avea costul usor rificat pentru ca este dificil de prelucrat si uneori “inteapa” sau chiar cauzeaza iritatii cutanate.
* Lana este cel mai potrivit material pentru ca: este natural, este materialul cu cel mai mare nivel de higroscopicitate (adica absoarbe bine umezeala). Cum ne influenteaza asta? Absoarbe cea mai mare cantitate de apa dintre toate fibrele natural si poate retine pana la de la 15%-40% umezeala. Cu cat devine mai incarcata cu vapori de apa, creste in volum si devine mai elastica. Ca sa fie si mai limpede, se da urmatorul scenario: porti o rochie pulover, afara e frig, ajungi intr-un loc unde ti-e cald. Nu te poti dezbraca sa ramai in lenjerie sau furou asa ca vei “indura” caldura excesiva. Partea buna este ca nu exista sanse prea mari sa iti apara pete inestetice in zona axilei. Un alt mare plus este accesibilitatea: poate fi gasita usor in magazine. Tot in categoria big plus este raportul calitate/pret/durata de viata.
*Casmir sau matasea de iarna cum ii mai spun eu 🙂 Este fin si delicat apreciat pentru confort. Este in schimb dificil de obtinut ca materie prima asa ca este scump. Pe de alta parte are nevoie de ingrijire speciala cand vine vorba de spalare pentru ca are tendinta sa se scamoseze usor. Pentru senzatia de mangaiere e pielii eu chiar mi-am cumparat o masina de spalat care dupa denumire are sintagma „Wool Premium”. Asa ca nu le mai spal de mana ci la masina insa in continuare le usuc pe o suprafara plana ca sa nu se ususe diform si sa distorsionez firul
*Bumbac unul dintre cele mai populare material folosite in industria textia gratie versatilitatii si pretului accesibil. Este rezistent, usor de prelucrat si de intretinut, cu tendinte de micsorare la temperaturi mai mari de 40 de grade. Poate fi utilizat inclusiv pentru tricotaje. Uneori in combinatie cu lana sau polyamida poate sa alcatuiasca un mix durabil si accesibil pentru in pulover de calitate sau pentru o rochie de iarna.
Matase: in combinatie cu lana mercerizata* de inalta calitate ofera un produs de o rezistenta superioara cu un avantaj suplimentar extrem de important: un produs usor si subtire.*(mercerizarea este un procedeu de prelucrare a fibrelor care le face mai netede, mai mătăsoase, mai compacte și mai rezistente)
De multe ori gasim combinatii dintre materiale naturale si materiale sintetice pentru a echilibra beneficiile si rezistenta. In cazul in care proportia de acryl este mare, chiar daca produsul contine alte materiale precum casmir sau lana, riscul sa se deterioreze repede este la fel de mare care atunci cand este Acryl 100%.
Pasul 2:
Tine cont de temperatura recomandata de spalare. Ai grija ca fermoarele sa fie inchise la spalat. Nasturii sa fie deschisi.
Pasul 3:
Pentru a prelungi durata de viata a unui tricotaj folositi un detergent special. La clatire puteti folosi balsam sau putin otet pentru fibrele naturale de origine animala. Evitati contactul cu parfum al produselor din lana, casmir, angora pentru a evita patarea unui pulover de calitate.
Pentru a fi cat mai simplu, salveaza imaginea de mai jos in telefon sa il puteti avea mereu la indemana.
Tips and Tricks: Atentie! Pretul nu garanteaza mereu o calitate buna!
Photo Credit: Pinterest
Un comentariu