Astăzi este ultima zi din zodia leului și mă simt inspirată să scriu acest text care se învârte și se așează de ceva vreme prin mintea mea.
Fake it till you make it! Zice americanul. Nu încurajez ideea de fake în nici un context mai ales atunci când este vorba despre propria identitate. De ce? Atunci când nu ești tu însuți, îți pierzi puterea personală pentru că tocmai prin faptul că ești tu însuți ți se activează puterea personală. Fake it till you make it, îmi amintește de momentele de când lucram în corporație și foloseam cele mai sobre și mai office ținute ca să adaug vizual „greutate” discursului meu. Îmi aduce aminte de prăpastia imensă pe care am construit-o în interior ca să mă adaptez unui mediu în care nu mă potriveam. Eram prea sensibilă și aveam prea multe idei. Enervam pe toată lumea cu dorința mea de eficientizare, de evoluție și de ieșire din confort. Și acum enervez pe toată lumea inclusiv pe mine cu același lucruri însă acum „lumea” din jur după ce se enervează își suflecă mânecile odată cu mine. Am învățat timp de ani buni cât de sufocant se simte să alimentezi această „persona” pe care să o utilizezi doar la serviciu. Mă simțeam ca un agent secret dar elementul cool din filme, adică fără arme, adrenalină și evenimente palpitante. Doar cu sentimentul de predare a identității.
Haina nu face pe om însă îi poate servi drept resursă de capital social. Alocă 3 minute și 29 de secunde să vezi acest experiment de psihosociologie care e posibil să îți schimbe viziunea sau chiar viața. Iar acum te invit să te uiți la „Fake it till you make it” dintr-o altă perspectivă. Din cea în care să lucrezi cu imaginația și construiești cu ajutorul vestimentației o realitate cât mai aproape de ceea ce visezi.
Ceea ce gândim devine realitatea noastră iar ceea ce vedem, modelează gândurile pe care le avem. Văzul este simțul care reprezinta modalitatea de învățare și receptare a informațiilor pentru aproximativ 65% din populația adultă. Cu alte cuvinte, mai bine de jumătate din oameni își creează realitatea în funcție de ceea ce vad sau în funcție de cum se văd pe sine. (află acum prin radiografia interiorului tău cum te percepi și ce relație ai cu tine).
Tot ce este în dulapul unei persoane vorbește despre relația cu sine însă pălăria pe care o alege, este indicatorul de putere personală. Ca și cum pălăria ar fi un termostat pentru îndrăzneală. Dintre toate accesoriile, pălăria este cea care înmagazinează în sine o poveste și comunică pentru noi lumii din jur această poveste.
Recent am fost în atelierul Corinei de la DeCorina Hats pentru a alege împreună cu un client o pălărie. Am ajuns ca toți 3 să conturăm de la zero o pălărie pentru el. Corina i-a luat „amprenta” capului, eu am ales culoarea iar el s-a lăsat inspirat și ghidat de textura rafinată a împletituri Panama, lucrate manual în Ecuador. Tot procesul s-a întâmplat în jurul unei conversații savuroase și plină de sens, demnă de un episod de podcast de mare succes în care am aflat lucruri impresionante despre profesia persoanei care își alegea pălăria.
Uneori am senzația că în fiecare pălărie pe care o lucrează, Corina pune un strop din energia ei de leoaică. Și cine știe, poate pune la propriu un strop, pentru că recent a lansat o colecție în care alături de pălării a adăugat și un parfum.
Îmi place să ajung la Corina mereu mai devreme decât am stabilit ca să mă pot proba cu modelele noi de pălării și să verific interior ce schimbări s-au produs în interiorul meu. Anul acesta pentru prima dată, am simțit nevoia să încerc un bor larg, o pălărie care să mă „ascundă” sub borurile ei ample dar care să mă facă mai vizibilă decât oricând. Întocmai cu strategia de lucru pe care o manifest și o aplic în acest moment: lucrez cu oameni care își doresc să își descopere sau eleveze frumusețe și stilul, pentru a activa frumusețea interioară. Dacă sună bine și pentru tine, stabilește chiar acum o ședință de style coaching pentru că relația cu tine este combustibilul cel mai sustenabil, eficace și calitativ pentru puterea personală.
Cum îmi aleg pălăria mai departe de recomandările „tehnice”? Am nevoie ca tot ceea ce reprezintă acel produs să se alinieze la mine, să completeze o parte din mine sau să vină în continuarea acelei părți din mine. De ce spun „acelei părți din mine” pentru că suntem ființe complexe și de multe ori, stilul personal este un puzzle dintre trăsăturile noastre. Iar eu în calitate de consultant de imagine, „traduc” pentru tine oamenilor cine ești prin ceea ce alegem pentru garderoba ta.
Acestea fiind spuse, evident, am încercat și câteva modele foarte delicate și feminine pentru că ador această parte din mine.
Dar și modele mai casual pentru partea aceea din mine care are nevoie de ceva practic și funcțional.
Cum îmi aleg pălăria totuși?! 7 lucruri simple de care e nevoie să ții cont
1. În funcție de sezon: sunt pălării pentru sezonul rece și pălării pentru sezonul cald.
2. Pe dimensiunea capului tău. Capul are o anumită circumferință, te masori de jur împrejur deasupra urechilor și îți afli măsura.
3. În funcție de proporțiile corpului: dacă ești miniona nu opta pentru boruri foarte largi ori pentru pălării prea înalte. De asemenea, dacă ai o conformație impunătoare, alege o pălărie care să nu pară de jucărie pe capul tău.
4. Neapărat alege o culoare din paleta ta cromatică. Nu știi ce culori ți se potrivesc? Vino să descoperim împreună într-o analiză cromatică.analiză cromatică. Odată ce afli aceste culori le poți folosi atât pentru vestimentație, accesorii sau machiaj.
5. Optează pentru accesorii care să te reprezinte
6. Păstrează-ți pălăria într-un loc în care să nu își modifice forma. Dacă nu ai loc să o ții în cutie, așa cum este recomandat, atunci improvizează astfel încât să nu terfelești termostatul pentru puterea personală. Nu am vrea să se creeze un precedent în care să lași din puterea ta peste tot tuturor.
7. Cu generozitate față de tine. Alege un produs de calitate, care să îți vină bine să îl simți comod și care să fie expresia suprema a stilului tău personal.
Atunci când îmi aleg pălăria iau în calcul că este un produs pe care îl port mai multe sezoane. Dacă este o pălărie pentru sezonul rece atunci aleg una care se meargă bine cu jachetele pe care le am ori îmi fac un plan pentru a construi ținute în jurul acestei pălării.
Așa cum îmi aleg pălăria este o mostră a relației pe care o am cu mine. Este modul în care mă prețuiesc. Pe lângă partea funcțională de a ne proteja de soare sau de frig, pălăria ne protejează identitatea pentru că spune pentru noi atunci când o purtăm: iată cine sunt azi acum și aici!