Designerul lunii aprilie este Mihaela Furtună de la Atlasul cu Petale. Este designer florist și face artă din arta naturii. Arta de a lucra cu florile în modul în care o face Mihaela, aduce în același loc gingășie, multă pricepere tehnică și imaginație debordantă. Asta m-a făcut să mă îndrăgostesc de aranjamentele lucrate de Mihaela și să ocupe scaunul pentru designerul lunii aprilie 2024.
Vei parcurge alături de noi un sprint de Q&A alături de noi și vei descoperi cum ascultarea pasiunii și utilizarea energiei feminine vin la pachet cu inspirație și lucruri extraordinare. Mai las mai jos o fotografie de la ediția lunară din aprilie organizată de Patronatul Antreprenorial OFA UGIR București al cărei membră sunt. Patronatul OFA UGIR este contextul în care am întâlnit-o pe Mihaela și am fost fascinate reciproc de activitatea profesională a celeilalte: eu de măiestria cu care Mihaela îmbină delicatețea florilor cu rigiditatea structurilor. Iar ea de melanjul profesional dintre procesul profund și blând al consilierii psihologice și trivialitatea tendințelor de modă. Mai jos vedeți imagini de la evenimentul din aprilie 2024 care s-a desfășurat la sediul Rebrand Yourself. Eveniment de networking pe care Mihaela l-a îmbogățit pe lângă prezența ei și cu acest superb aranjament cu lalele Super Parot.
Q1: Care este povestea? Cum ai început?
Am devenit designer florist din întâmplare. La un moment dat din viaţa mea am ales sã urmez şi cursurile Facultãţii de Horticulturã din cadrul USAMV. La final, trebuia sã pregãtesc o lucrare de licenţã şi m-am tot gândit ce domeniu sã aleg pentru proba practicã. Am finalizat cursurile în 2015, însã lucrarea de licenţã am susţinut-o în 2023 pentru cã am dorit sa realizez o lucrare “nemaintâlnitã”. Mi-a luat un an de zile sã decid domeniul în care doream sã realizez lucrarea şi, în cele din urmã, am ales domeniul artei florale.
Însã pentru lucrare simţeam cã trebuie sã aplic mult mai mult decât ceea ce învãţasem în timpul facultãţii în semestrul dedicat Artei Florale şi am cautat cursuri care sã mã ajute sã aprofundez domeniul şi sã îmi dezvolt abilitãţile manual şi cunoștinţele tehnice. Şi aşa am ajuns sã studiez din ce în ce mai mult, atât în ţarã, cât şi în strãinãtate, pânã când am fost confortabilã cu ideea de a susţine lucrarea de licenţã pe tema “Bijuterii florale”. Pânã la a afla despre materia Arta Floralã de la facultate, eram ignorantã în ceea ce priveşte aranjamentele florale, tipurile de flori, nu dãdeam importanţã acestui domeniu. Însã din momentul în care am aflat cã arta floralã presupune multe nişe, multe tehnici si multe soiuri de flori, m-am îndrãgostit de designurile florale şi nu mã mai pot abţine sã nu studiez din ce în ce mai mult domeniul floristic.
Q2: Ce reprezintă numele Brandului tău?
Pentru numele brandului am plecat de la ideea cã pozele cu tot ceea ce lucrez sunt pãstrate într-un album, chiar şi virtual, pentru a-mi aminti peste timp de unde am pornit şi unde am ajuns la un moment dat. Practic am o colecţie de fotografii cu aranjamente florale, aşa cum existã atlase cu poze pe diverse teme. Aranjamentele florale pe care le creez nu sunt doar aranjamente. Prin ele mã strãduiesc sã evidenţiez o emoţie, o trãire. Eu nu vând flori, ci ajut clienţii sã exprime o anumitã stare. Astfel cã, pot spune pentru susţinerea numelui brandului cã “În Atlasul cu petale pãstrez simţiri, simţiri sub forma momentelor de fericire ce vin odatã cu designurile create. Încântarea de pe faţa celei/celui care admirã designurile florale este imboldul meu creator. Aşez cu inima florile în aranjamentul creat şi fiecare petalã este în sufletul meu un talisman de puritate şi gingãşie pe care îl dãruiesc cu drag!”
Q3: Trei cuvinte care definesc brandul tau?
Creativitate, structuri, diversitate
Q4: Care este designerul tãu preferat și de ce?
Având în vedere cã am studiat mult, atât în ţarã, cât şi în strãinãtate, şi am descoperit mereu alte tehnici, nu pot spune cã am neapãrat un designer preferat, pentru că tot timpul creez altceva, însã îmi place sã meşteresc structuri care sã fie ca o scenã pentru flori.
Q5: Ce este special la creațiile tale? Ce te diferențiază pe piață?
Pentru cã de-a lungul timpului am învãţat multe tehnici, pot spune cã momentan sunt capabilã sã creez o varietate largã de designuri florale pentru cã nu pot renunţa, încã, la vreo tehnicã pe care am descoperit-o prin intermediul profesorilor pe care i-am avut și care m-au format ca designer florist.
Însã intenţionez ca în timp sã îmi definesc câteva tehnici/designuri pe care sã le folosesc mai des. Aşa cum am spus, îmi plac structurile şi mai mult, intenţionez sã devin cunoscutã drept florista care creeazã bijuterii florale variate. Mã bucur acum cã, dupã mulţi ani de tatonãri şi de frãmântãri, am decis cã drumul meu este pe partea de designuri florale pentru evenimente, atât private, cât şi corporate. Nu am florãrie pentru cã am simţit cã nu este pentru mine acest domeniu de activitate. Lucrez pe comandã în cadrul studioului floral. Şi, bineînţeles, cea care mã diferenţiazã de ceilalţi colegi este energia mea pe care o impregnez designurilor florale. Motiv pentru care doresc sã mã abordeze doar acele persoane care simt cã pot rezona cu energia mea.
Q6: Care este floarea ta preferată și de ce?
Mie îmi plac toate florile pentru cã fiecare are ceva special, dar dacã ţii neapãrat sã aleg una, aceasta este frezia. Ador freziile pentru parfumul lor special.
Q7: Ce înseamnă pt tine luxul?
Luxul este un stil de viaţã. Este experienţa pe care o trãieşti atunci când foloseşti un bun, când te duci undeva sau când petreci timpul cu cineva. Mai ales în ultimii 2 ani am ajuns la concluzia cã doresc sã experimentez, cã e bine sã experimentez, sã cunosc, sã simt mai mult.
Din raţiuni mentale, mai ales, îmi era dificil sã intru în magazinele de lux sau sã merg la hoteluri de lux sau sã particip la evenimente speciale. Dar acest aspect l-am schimbat de vreo doi ani încoace şi mi-am dat seama cã este minunat sã experimentez, sã cunosc lucruri pe care credeam cã nu mi se potrivesc sau cu care nu eram confortabilã.
Şi i-am învãţat şi pe copii sã vadã cã existã pe lume locuri, mâncãruri, haine sau evenimente culturale exclusiviste, oameni deosebiţi care îţi aduc o stare de bine, te învaţã ceva bun, te ajutã sã fii mai încrezãtor, mai dornic sã descoperi cã este minunat sã evoluezi ca persoanã, ca stil, etc.
Q8: Dacă ai fi un articol vestimentar sau un accesoriu ce ai fi? (descrie și motivează alegerea)
Dacã aş fi un obiect vestimentar, îmi doresc sã fiu o rochie de searã, vaporoasã, diafanã care sã scoatã discret în evidenţã umerii sau un picior al doamnei care mã poartã. Ca rochie doresc sã evidenţiez feminitatea, eleganţa şi sã dau incredere doamnei în sine, în abilitãţile sale, sã o ajut sã vadã cã este bine sã fie femeie şi sã se poarte ca atare.
Q9: De unde își ia un designer florist inspirația?
Pentru inspirație în crearea unui design am nevoie de o idee, de o pozã, de o sugestie, de o scânteie. Este ca şi cum designul meu se aflã ascuns într-o sferã minusculã care apoi explodeazã şi se dezvãluie lumii.
Q10: Ai vreun creator pe care îl admiri sau care te inspiră?
Toţi profesorii pe care i-am avut sunt surse de inspiraţie pentru mine pentru cã sunt creatori de trenduri recunoscuţi la nivel mondial, le urmãresc lucrãrile şi mã strãduiesc sã înţeleg modul de realizare a acestora. Pot aminti aici pe Gregor Lersch, Bart Hassam, Frederic Dupre, Hanneke Frankema, cum, etc. De asemenea, merg la diverse expoziţii de profil, citesc cãrţi de specialitate şi particip ca vizitator la diverse concursuri, cel mai inspiraţional fiind, pânã acum, Cupa Mondialã de Artã Floralã Interflora desfãşuratã anul trecut la Manchester. Dar inspiraţie gãsesc şi la colegii mei florişti din ţarã, care au dus domeniul floristic la un nivel înalt, în ultimii ani. Însã surse de inspiraţie sunt şi alte domenii creative, mai ales cel de fashion, dar şi pictura, arta prelucrãrii lemnului, etc.
Q11: Pentru cine sunt creațiile tale?
Creaţiile mele sunt pentru persoanele care înţeleg cã în spatele unui design floral existã muncã, creativitate, tehnici diverse şi personalitatea unui artist.
Q12: Ce planuri de viitor ai? Ce ți-ai propus pentru 2024?
Anul 2024 îl dedic aranjamentelor florale pentru evenimentele private (nunţi, botezuri), atelierelor de terapie floralã din cadrul companiilor, dar şi demonstraţiilor florale din ţarã, precum şi master-ului în design floral de la Institutul Boerma din Olanda.
Q13: Cum vezi brandul peste 10 ani?
Pe viitor intenţionez sã devin cunoscutã ca un designer florist specializat pe bijuterii florale şi designuri atipice, dar şi un bun wedding planner cu experienţe minunate atât în ţarã, cât şi în strãinãtate. De asemenea, personal, mã gândesc sã particip din nou la Cupa României de Artã Floralã pentru a câştiga locul întâi, întrucât anul trecut am obţinut locul al patrulea.
Q14: Unde pot fi găsite creațiile tale?
Momentan lucrãrile mele pot fi vizualizate pe pagina Atlasul cu Petale atât de pe Instagram, cât şi de pe Facebook, dar în curând voi lansa site-ul www.atlasulcupetale.ro
Q15: Care a fost cea mai mare provocare de pâna acum?
Pânã acum, cea mai mare provocare a fost participarea la Cupa României de Artã Floralã desfaşuratã în noiembrie 2023 unde am obţinut locul al 4-lea.
Q16: De ce colaborare crezi că ai avea nevoie să duci afacerea la un alt nivel?
Mi-ar plãcea sã realizez câteva accesorii florale pentru o prezentare de fashion, dar am nevoie şi de colaborare cu wedding planners şi locaţii pentru evenimente care sã mã recomande ca designer florist pentru nunţi, botezuri şi aniversãri. În ceea ce priveşte evenimentele corporate, am nevoie de contacte ale persoanelor care decid asupra programului de wellbeing dedicat personalului pentru a le propune ateliere de relaxare floralã pentru salariaţi.
Firește că un designer florist are inspirație permanentă, iar Mihaela a avut ideea excelentă de a organiza un atelier terapeutic la care vedeta va fi bujorul, floarea mea peferată.
Dacă ai ajuns până la finalul interviului, poate te întrebi de ce nu am ales un designer vestimentar. E o întrebare validă și pertinentă care își are răspunsul în maniera în care abordez eu stilul și estetica. Expunerea la diferite forme de artă modelează stilul întocmai cum apa sculptează și netezește pietrele unui râu.
Photo Credits: Arhiva Personală Facebook Mihaela Furtună, editate de mine.