Curandera – Bijuterii cu iubire inspirate din natură și iubire
Se vorbește mult despre activarea feminității, despre energia feminină și cu toate că pare a fi ceva extrem de la îndemâna oricui, din experiența mea de a lucra aproape exclusiv cu femei, energia feminină autentică încă este în proces de regenerare. Curandero/Curandera desemnează în țările cu o cultură hispanică și în America Latină o vindecătoare, o femeie șaman care are leacuri și remedii pentru spirit, pentru emoții dar și pentru corpul fizic. Ce modalitate mai bună să porți iubirea celor dragi decât ai ai o bijuterie încărcată energetic de unde să îți completezi rezervorul emoțional până la următoarea îmbrățișare cu oamenii pe care îi iubești. Toate colecțiile și toate bijuteriile Curandera au în spate o poveste. Aproape de fiecare dată, Anca Negescu, designerul din spatele brandului, este găsită de povești iar ia le transformă în bijuterii. Bijuteriile gândite de ea sunt genul de bijuterii fine dar fără să fie banale, prețioase fără să fie ostentative. Sunt genul de bijuterii care activează strălucirea purtătoarei și oferă un sentiment de protecție sau de ”empowerment”. Le-am descoperit anul trecut fără să caut neapărat. Pur și simplu le-am descoperit într-un mod neobișnuit și neașteptat și tind să cred că poate chiar energia vindecătoare a poveștilor spuse de Anca prin bijuterii au adus la un loc două femei care iubesc arta, cultura și designul.
Care este povestea? Cum ai început?
Curandera s-a născut din alte proiecte derulate de mine anterior. În 2014 am deschis galeria de artă contemporană Artfooly Gallery, în cadrul căreia prezentam lucrări în tehnici diferite ale mai multori artiști români. Unul dintre acești artiști este Anca Popescu, artist plastic specializat în porțelan. Pe lângă obiectele de artă din porțelan, Anca făcea și bijuterii de artă din porțelan, pe care le vindeam în shop-ul galeriei. Aceste bijuterii minunate au fost atât de îndrăgite de public și cererea pentru ele era atât de mare, încât în scurt timp, în 2017, am creat un brand nou împreună cu Anca pentru a dezvolta separat acest proiect, în paralel cu galeria de artă. Proiectul s-a numit ”What If I Fly” și a avut un succes extraordinar. În acea perioadă am învățat multe despre domeniul bijuteriei contemporane. Galeria de artă contemporană a devenit prima galerie de bijuterie contemporană din România, ”POD. Place of Display”. La POD, pe lângă selecția permanentă de bijuterii de la designeri de bijuterie români și străini organizam și expoziții naționale și internaționale de bijuterie contemporană. A fost un proiect superb, care din păcate s-a încheiat din cauza numeroaselor restricții impuse de pandemie.
Partenera mea din proiectul cu bijuterii din porțelan, Anca Popescu, a plecat din țară la un moment dat și astfel a încetat ”What If I Fly”, dar acest sfârșit a reprezentat începutul proiectului meu, Curandera. Fiind o perioadă de sensibilitate emoțională și de schimbări accelerate, am început să desenez. Unele dintre acele desene au devenit bijuteriile din primele colecții ale brandului nou.
De ce bijuterii?
Pentru că le ador și pentru că așa m-a condus viața, fără să caut eu în mod special să fac asta. Evenimentele s-au succedat de la sine ca să mă coducă aici, iar eu am mers cu acest val, pe care am ajuns să îl îndrăgesc.
Ce reprezintă Curandera pentru tine?
Curandera este în primul rând un proces interesant, aproape alchimic, prin care bucuriile, emoțiile și întelegerile pe care le am despre viață se transformă întâi în desen, apoi în obiecte bune de purtat o viață. Procesul de creație – atât desenul, cât și scrierea poveștilor pe care le poartă aceste desene care ulterior devin bijuterii – este pură terapie. Deseori am revelații în timpul acestui proces creativ care mă ajută să vindec și să integrez multe aspecte, iar această energie se transferă și se simte în bijuteriile Curandera și în poveștile lor.
Ai făcut mereu asta? Dacă nu cum ai ajuns să faci bijuterii?
Nu am făcut mereu asta. Mult timp am lucrat în domeniul traducerilor, având propria mea firmă de traduceri, apoi în marketing & management de business și cultural.
Care este creația ta preferată?
Creația mea preferată este ”Fecioara cu Pruncul”, pentru că este inspirată din felul în care simt relația cu Ștefan, fiul meu. Este vorba despre curgerea continuă a iubirii dinspre mamă spre copil și dinspre copil înspre mamă, într-un moment tandru de simbioză perfectă.
3 cuvinte care definesc brandul tau?
Natură, iubire, povești.
Ce este special la creatiile tale? Ce te diferențiaza pe piață?
În primul rând povestea pe care o spune fiecare piesă. Bijuteriile Curandera sunt inspirate din natură și din iubire, fiecare dintre ele purtând o poveste unică, plină de simboluri. Mesajele pe care le transmitem descriu puterea vindecătoare a naturii și a iubirii. Poveștile acestea sunt prezente atât pe site, cât și pe cartolinele care însoțesc fiecare bijuterie în parte. În al doilea rând, deși această ”numerotare” nu implică o ierarhie, toate aspectele fiind la fel de importante, energia pe care o are fiecare bijuterie Curandera. Este o energie subtilă de protecție și de vindecare, delicată și totodată cu efect puternic, pe care doamnele o simt și o apreciază. Această energie nu poate fi descrisă în cuvinte dar este simțită, în special de către oamenii cu o sensibilitate crescută. În al treilea rând, forma bijuteriilor create după desenele mele care păstrează o linie minimalistă, ușor naivă, rapid recognoscibilă de către privitori, fiind elementul comun ce conturează amprenta vizuală a brandului.
Cum vezi tu designul românesc?
Mă voi referi doar la domeniul de design în care activez. În domeniul creatorilor de bijuterii avem foarte mulți designeri cu o imaginație bogată, dornici să exploreze și să experimenteze cu materiale, idei și tehnici dintre cele mai diverse. Mulți dintre ei sunt adevărați artiști, creațiile lor fiind opere de artă purtabile. Aici vorbesc despre bijuteriile lucrate manual, unicat sau în serie foarte mică.
Ca în toate domeniile, și în cazul designului de bijuterie românesc fie că ne referim la creațiile unicat sau la cele de serie, există două categorii principale de creatori: cei care inovează și cei care preferă să meargă la sigur, cu ”ceea ce se vinde oricum”. Categoria de designeri care își asumă riscurile pe care le implică inovația este semnificativ mai restrânsă ca număr față de cealaltă categorie, dar compensează prin imaginație și creativitate.
Consider că designul românesc de bijuterie este încă la început de drum față de alte țări cu tradiție mai veche în acest domeniu și că încă are ceva drum de parcurs până când va ajunge să se ”așeze” foarte bine, dar mă bucur să constat că se mișcă foarte bine recuperând teren foarte repede. Designul românesc de bijuterie compensează din plin lipsa unei tradiții îndelungate prin entuziasmul tineresc și avântul celui care este încă la început de drum, aspect care îi asigură un loc între creatorii curajoși, inovatori și câștigători la categoria ”new kid on the block”.
Ce înseamnă pt tine luxul?
Nimic. 😊 În cel mai bun sens al cuvântului.
Cu cine ai vrea să iei cina dacă ai putea?
Cu toți oamenii care îmi sunt dragi în același timp. Chestiunea asta se dovedește destul de complicată de cele mai multe ori. 😊
Cu cine ți-ar plăcea o colaborare?
Din punct de vedere creativ, mi-ar plăcea o colaborare cu Ludmila Corlățeanu. Mi se pare că multe dintre bijuteriile Curandera se potrivesc foarte bine cu stilul feminin, elegant, deseori jucăuș al rochiilor create de ea și că atât creațiile Ludmilei, cât și creațiile mele, sunt comode și ușor de purtat în foarte multe contexte. Avem chiar două subiecte comune: cireșele și căpșunele. 😊
De unde vine inspirația?
Din natură și din experiențele personale.
Dragonfly Alchemy este ce mai recentă și colecția mea preferată de până acum. Cum ai ales conceptul pentru ea?
Mulțumesc. Cred că a fost exact invers. M-a ales conceptul pe mine. 😊 Am ales să conturez colecția pornind de la niște înțelegeri pe care le-am avut despre mine însămi în urma unor procese de transformare și maturizare sufletească prin care am trecut. Libelula este un simbol al transformării și maturizării spirituale ce survine în urma experiențelor solicitante ale vieții. Libelula aceasta este pentru mine un alter ego. Dacă privești cu atenție, are portret feminin. Este un personaj cu trup aproape uman și aripi de libelulă. Are ochii închiși deoarece se află în introspecție, într-un moment de acceptare a tot ceea ce a fost și a tot ceea ce este. Pare delicată, însă libelula este o făptură extraordinar de puternică, un prădător agil, de temut, și una dintre cele mai vechi creaturi de pe Terra, cu o forță fenomenală de adaptare la schimbările succesive care au avut loc pe această planetă. Avem foarte multe de învățat de la libelule dacă privim cu atenție. De altfel, înțelepciunea pe care ne-o oferă natura sub toate aspectele ei este nemărginită. Nu depinde decât de noi să privim și să învățăm, atât cât putem.
Ai vreun artist pe care îl admiri sau care te inspiră?
Daaaa. Mulți. 😊 Prea mulți pentru a-i denumi aici pe toți. Cel mai mare artist este natura și ea mă inspiră cel mai mult, însă există mulți artiști prorpiu-ziși care mă încântă cu creațiile lor. Nu îmi dau seama dacă mă inspiră toți, dar îmi este limpede că îmi aduce bucurie să le privesc arta.
René Lalique este poate artistul care mă fascinează cel mai mult în domeniul creațiilor de bijuterie. Îmi place foarte mult tot ce face și în prezent casa Lalique, care a reușit să păstreze linia creațiilor fondatorului său, René. M-am lăsat inspirată de epoca Art Nouveau și de libelulele senzaționale ale lui Lalique atunci când am desenat ”Dragonfly Alchemy”. Mă încântă de asemenea bijteriile create de Ilgiz Fazulzyanov sau Lydia Courteille, alți artiști-designeri care se inspiră foarte mult din natură.
Pentru cine sunt creațiile tale?
Pentru fete și femei îndrăgostite de viață, de natură și de povești, cărora le plac bijuteriile delicate, ușor atipice. Pentru fete și femei care au înclinație spre spiritualitate, inima deschisă, mintea înțeleaptă și deseori un spirit jucăuș. Din punct de vedere al gradului de accesibilitate, bijuteriile Curandera au prețuri între 90 de lei și 5000 de lei.
Ce planuri de viitor ai? Ce ti-ai propus pentru 2022?
Anul acesta mi-am propus să particip la evenimente publice. Curandera s-a lansat în plină pandemie, prin urmare nu am avut până acum ocazia să mergem la expoziții sau târguri. Am avut deja onoarea și bucuria să fim prezenți cu bijuteriile Curandera la Dubai, la Pavilionul României de la Expoziția Mondială ”Expo 2020 Dubai”. Acolo am sărbătorit pe 1 Martie Ziua României în cadrul ”Expo 2020 Dubai”, un eveniment plin de bucurie și voie-bună, care a reunit mulți artiști români (sculptori, pictori, designeri, muzicieni, dansatori, etc) și care s-a bucurat de prezența multor oficialități și a unui public internațional variat.
În afară de evenimentele publice la care vom participa anul acesta cu brandul nostru, Curandera, ne extindem și colaborările în privința distribuției. Le vom anunța la vremea potrivită.
Cum vezi brandul peste 10 ani?
Îl văd prezent în cel puțin alte cinci țări în afara României, îndrăgit de publicul său numeros, cu un profit în creștere care îmi permite nu doar să reinvestesc mereu în brand pentru a îmbunătăți produsele și experiența clienților, ci să și contribui la remedierea anumitor probleme stringente din momentul respectiv. Două aspecte mă preocupă în mod special: binele copiilor și sănătatea naturii.
Unde pot fi gasite creatiile tale?
Bijuteriile Curandera pot fi găsite în shopul nostru online: www.curandera.ro, la Rebrand Yourself pe Popa Nan 15, București, la Alb Alb pe Str. Locotenent Aviator Șerban Petrescu, București și în curând vom anunța noutăți legate de alte locuri unde ne puteți găsi.