Partea intunecata din perfectionism

Partea intunecata din perfectionism

M-a rugat o fosta colega sa ii las un review pe profilul de LinkedIn. Pentru ca am lucrat bine am acceptat invitatia. Pana aici toate bune. Intru pe profilul ei si descopar ca fix in descriere ea se prezinta ca fiind perfectionista si asta imi aprinde nu un bec si o instalatie de pom (legate si in serie si in parallel). Imi aduc aminte de momentele in care aveam exact aceeasi percetie. Ca totul trebuie sa fie perfect. Ca totul trebuie controlat. Ca nimic nu este suficient. Pana cand am inteles ca perfectiunea este o iluzie. Ca blocheaza procesele. Ca iti ingusteaza perspectiva. Ca te streseaza si te oboseste excesiv. Cand am reusit sa fac schimbarea mentala si m-am dezis de perfectionism m-am simtit eliberata. M-am simtit puternica. M-am simtit usurata. Am lasat in spate temerile si am privit catre visele mele.

Luiza Olteanu Rebrand Yourself

Cu ce am inlocuit perfectionismul ?

Cu obiective SMART: Specifice, Masurabile, care sa poata sa fie Atinse, care sa fie Relevante si care sa fie incadrate in Timp. Pentru asta eu am folosit foarte mult timp aplicatia Producteeve. Ca sa fie si mai limpede va las un exemplu: sa citesc pana la finalul lunii martie 10 lucrari din jurnalul de psihologia modei si sa scriu minim un articol de 2000 de cuvinte pe o tema aleasa din materialele respective. Fiecare obiectiv pe care il avem are nevoie in spate de o strategie buna pentru a putea fi indeplinit. In primul rand o intentie. O motivatie intrinseca. Sa inteleg de ce este important pentru mine. Pe langa asta ai nevoie la jumatatea timpului alocat de exemplu sa verifici daca poti sa te incadrezi in timmingul alocat initial.

perfectionism22

Evident ca uneori cu toata organizarea de rigoare o mai zbarcesc si atunci ma intreb ce s-a intamplat. S-a intamplat ca vrem sa avem totul. Ca societatea in care traim nu mai este doar pe fast forward ci este pe Fast Fast Fast Forward. Ultima fitza in materie de retele de socializare este TikTok. Ideea aici este sa utilizezi video de maximum 15 secunde. Oook! Asta da provocare. Vinde o poveste in 15 secunde! Uite aici arta esentialismului. Vine de pe continentul estic, din China deci cumva este de inteles. Scurt si la obiect. Obtine totul sau nimic in 15 secunde!

Pe de alta parte retelele de socializare concureaza impreuna cu marile branduri, cu micile branduri, cu brandurile medii, cu prietenii, cu familia pentru atentia noastra. Mereu cineva vrea atentia noastra. 237324 de evenimente la care ai vrea sa participi, 343532 de persoane “urmaribile”, 24353 de branduri “cumparabile”, 234237 de posibili parteneri conform matchingului. Unora le este teama de roboti iar robotii deja sunt in noi.

Cu ce am mai inlocuit perfectionismul?

Cu introspectia. Cu prioritizarea. Cu autocunoasterea. Sa observi, sa alegi, sa simti ceea ce este potrivit pentru tine. Sa iti setezi limitele inferioare si superioare. Sa visezi. Sa lucrezi pentru visele tale.

Cu nu am inlocuit perfectionismul?

Lasa ma ca merge si-asa! La mine nu merge si asa! Merge doar cum imi setez intentia si cum am nevoie. Merge cum lucrez ca sa mearga. Ma gandesc la ideile mele ca la o gradina plina cu flori si cum fiecare are nevoie de ingrijire speciala si cum fiecare are frunze cu nervuri unice, flori cu miros specific, culori diferite si cel mai important toate sunt imperfecte insa MI-NU-NA-TE!

garden

Ingrijeste-ti gradina ta unica asa cum are nevoie. Elimina zgomotul de fond. Asculta muzica din interiorul tau. Uita de moda in care a fi perfectionist era o calitate. Acum e la moda sa fii autentic si eficient.

Iti las si un cadou: 5 carti care m-au ajutat sa ma “vindec” de perfectionism :

  1. Brene Brown- The gift of imperfection
  2. Elizabet Gilbert- Big Magic
  3. Stephen Guise- How to be an imperfectionist
  4. Tal Ben-Shahar- The pursuit of perfect
  5. Mihaela Stroe- Fii pe primul loc in viata ta

Share This Post

Comenteaza!