Tu stii cum sa ai grija de hainele tale?
Astazi am fost la un workshop despre cum sa ai grija de hainele tale, tinut de Ana Maria Stoica, Textile Care Specialist. Aveam impresia ca stiu totul pana cand i-am rasfoit pagina si mi-am dat seama ca tesaturile au multe secrete si ca eu vreau sa le aflu pe toate. A fost tare fain azi. M-am simtit asa ca la o sezatoare moderna si cool intr-un loc confortabil cu mancare buna.
De ce e atat de important sa ai grija de haine si de tesaturi?
Pentru ca intra in contact cu pielea ta iar pielea este organul cu cea mai mare suprafata din corpul uman. Tot ceea ce este pe materialul textil poate prin expunere la umiditate sa patrunda in piele. Cu alte cuvinte nu e de joaca. De cand acum cativa ani buni am facut o dermatita de contact de la reziduurile de detergent in haine am inceput sa acord mai multa atentie procesului de spalarea hainelor si am facut cateva modificari pe care azi le-am completat. De fapt daca stii cum sa ai grija de haine inseamna ca stii cum sa ai grija de pielea ta.
Cum sa speli si cum sa ai grija de haine daca ai pielea sensibila
- Verifica eticheta, verifica eticheta si iar verifica eticheta. Stii sa o interpretezi? Daca nu, atunci iti recomand sa o urmaresti pe Ana Maria Stoica, Textile Care Specialist care vorbeste limba tesaturilor si ea te poate ajuta sa „traduci” etichetele.
2. Renunta la balsamul de rufe din comert! Chiar ai nevoie sa tii pielea in contact cu niste chimicale? Daca vrei ca hainele tale sa fie mai moi, poti folosi otet. Mirosul de otet nu ramane in haine. Mai ales daca le usuci la aer liber. Azi la workshop am aflat ca exista si balsam natural facut din esente. Momentan nu am prea multe informatii despre el. Ma documentez mai serios si revin.
3. Alege un detergent lichid. Se dizolva mai usor si riscul sa ramana detergent pe haine este mult mai mic.
4. Daca totusi esti fana detergent praf foloseste un ciclu suplimentar de clatire. Masina mea de spalat are functia de a seta de la inceput clatire suplimentara sau clatire pentru piele sensibila care este o clatire ultra intensiva.
5. Fii sigura ca hainele sunt uscate bine chiar si in zonele de la cusaturi inainte sa le pui in dulap. Este suficient sa apara o singura familie de mucegaiuri ca sa iti transforme aerul din dulap demn de o poezie de Bacovia. Se va extinde si la celelalte haine.
6. Dezinfecteaza masina de spalat o data pe luna! Cu ce? Cu o solutie speciala din comert sau cu o solutie de o parte otet si doua parti apa. Pui acest amestesc in compartimentul pentru detergent si pornesti masina la un program de 90 de grade. Ca sa fii sigura ca nu uiti de aceasta dezinfectare, seteaza-ti un memento pe telefon. Cu atatea lucruri de facut, oricand poti uita!
7. Curata toate componentele masinii de spalat: cutia pentru detergent, marginea siliconata, usa de la masina.
Daca mai aveti alte informatii care mie mi-au scapat, pielea mea v-ar fi tare recunoscatoare sa nu le tineti numai pentru voi!
Tot pielea sensibila ma determina sa tai etichetele hainelor. Asta nu inainte sa ma uit pe ele si sa le citesc, sa le „traduc” si sa le memorez. Ca sa stiu daca un produs poate fi albit sau nu, daca poate fi centrifugat sau nu! Am cateva secrete care ma ajuta sa ma descurc si dupa ce am taiat eticheta! Hai sa vedem totusi si cum sa ai grija de haine ca asa v-am promis in titlu.
-Produsele din mix de tesaturi sintetice cu tesaturi naturale se pot deteriora la temperatura mai mare de 40 de grade si la rotatii peste 1000.
-Materialele din bumbac pot intra la apa daca producatorul nu a facut teste pe material. Ce e de facut? Spalare la 30 de grade, max. 1000 de rotatii! Si inca ceva, tot bumbacul este materialul care „iese la spalat” sau cum ar spune Ana, „migreaza culoarea”. Pentru produse colorate pe care le suspectati ca ar putea „iesi” exista fixatori de culoare. Despre asta intr-un alt episod.
-Matasea are programul ei special la masina. Mai mult ca sigur si masina ta are! Neaparat apa la max. 30 de grade. Daca produsul e murdar, pune-l putin la inmuiat. Pictograma de pe masina arata cam asa:
-Daca este lana 30 de grade. Altfel risti sa il donezi copiilor de gradinita! Iti recomand un detergent special pentru tesaturi delicate si naturale: lana, casmir, angora, matase. Le intretine si le ofera un flufyness mai ceva decat in fabrica! Am mai scris despre propietatile lanii in articolul despre Cum sa alegi un pulover de calitate .
-Materialele sintetice nu se decoloreaza si sunt rezistente. Asa ca e simplu. Le speli la max. 40 de grade si poti sa duci chiar si pana la 1400 de rotatii!
Long story on short, in era fast fashion, spalati hainele la max 40 de grade!
Acum ca am stabilit ca sunt buna de maritat si stiu sa interpretez si pictorgramele de la masina de spalat, ma duc sa beau un Prosseco in halatul de matase cum face orice nevasta in devenire intr-o sambata seara!
Photo Credits: Arhiva personala si Pinterest