Rochia Mondrian (Yves Saint Laurent si simplitatea sofisticata)

Rochia Mondrian (Yves Saint Laurent si simplitatea sofisticata)

Rochia Mondrian este una dintre cele mai cunoscute si mai recognoscibile modele din istoria modei.

Incadrare in timp: anii 1960

Dragostea eterna intre pictura si moda: Yves Saint Laurent produce in 1965 o linie inspirata din picturile lui Mondrian. Piet Mondrian (1872-1944), pictor de origine olandeza, merge la Paris unde renunta la peisajele realiste in favoarea cubismului. Este parte a curentului De Stijl (numit si Neoplasticism) Culori primare separate de dungi negre. De Stijl este la antipodul Noului Baroc si militeaza pentru abstractizare in arta. Propune simplificarea formelor utilizand doar linii verticale si orizontale. Este o dubla simplificare pentru ca utilizeaza doar: nonculorile alb-negru si culorile primare:  rosu, galben, albastru.

Mondrian

Mondrian 5% rosu

Mondrian 1936 yellow

Materialele folosite: Lana si crepe de matase. Tesaturile au fost fabricate de renumita fabrica Abraham si Bianchini Ferier

Yves Saint Laurent era cunoscut pentru utilizarea referintelor artistice in creatiile sale. Cele 6 rochii din colectia Mondrian reprezinta insa insasi semnatura lui YSL. Stilul sau este caracterizat de dihotomia dintre simplitate aparenta ascunsa si constructii complexe demne de haute couture.

mondrian desen simplicity

Colectia Mondrian a necesitat o precizie milimetrica pentru croit si  apoi pentru asamblarea cele 6 rochii sac pana la genunchi. Fiecare bucata de culoare sau nonculoare a fost taiata si asamblata separat si cusuta in asa fel incat cusaturile sa fie cat mai putin vizibile. In acelasi timp s-a respectat desenul initial si linia dorita. Fiecare rochie Mondrian este un puzzle magic, este o opera de arta.

mondrian 3 dresses

mondrian cu manusi

Mondrian_Dress_1965

Rochia Mondrian Yves Saint Laurent

Colectia are un succes rasunator si o aparitie memorabila in presa de moda a momentului.

Rochia Mondrian Vogue 1965

Spiegel 1965 Mondrian dress

Aparitie in revista germana Die Spiegel 1965

Moda a devenit arta. Stiu ca v-am facut sa va indragostiti de ea. Gasiti rochia Mondrian in forma originala la MET in New York, la Rijksmuseum in Amsterdam si la Albert&Victoria Museum in Londra. Ca tot veni vorba despre arta, in anul 2011 una dintre cele doua variante de rochie Mondrian din matase a fost vanduta pentru suma de 27000£. Cealalta se afla la Muzeul Victoria&Albert.

De-a lungul timpului, rochia Mondrian a atras multi designeri. Acestia s-au lasat inspirati pentru colectiile lor de simplitatea sofisticata a lui Yves Saint Laurent.

Mondrian dress by Milica Shishalica mondrian inspiration

De asemenea, in 2002, casa Yves Saint Laurent a prezentat piese de inspiratie Mondrian Dress.

YSL 2002 Mondrian YSL 2002

Simplitatea sofisticata a lui Yves Saint Laurent este dovada ca uneori, less is more. Poti oricand sa investesti intr-o rochie dintr-un material de calitate (lana, lana cu matase, lyocel, cupro) care iti vine perfect, care iti complimenteaza corpul. Fast fashion ne impinge spre consumerism, eu va indemn spre cumparaturi responsabile. Haine comode, cu croi de calitate, materiale naturale si economie de energie, bani si spatiu in dulap.

Photo Credits: Pinterest

Tags: Yves Saint Laurent, YSL, MondrianDress, MostFamousDresses, FamousDresses

S-ar putea sa iti placa si articolul despre Rochia Frou-Frou.

Share This Post

1 Comment

  1. Joia de acțiune (nr. 3) – Mami e fericită - March 22, 2018

    […] Rochia Mondrian – cred că pe lângă „little black dress” vreau să am în garderoba mea o astfel de rochie. Însă, întâi să slăbesc cele 5 kg rămase de la naștere… […]

Comenteaza!