Cum să calci hainele este din seria articolelor cu tematică practică și utilă despre cum să ai grijă de haine.
Eu și călcatul suntem într-o relație love-hate. Spun mereu că nu îmi place, în același timp faptul că am 4 mașinării (da, ai vazut bine, am scris corect, PATRU) care calcă/netezesc hainele poate să fie puțin surprinzător chiar și pentru mine însămi. Am ajuns la acest număr doar ca să îmi ușurez viața și acum am devenit expertă. Ba mai mult, anul trecut am mers la Muzeul Recordurilor, unul dintre cele mai cool muzee din București unde am fost fascinată de cea mai mare colecție de fiare de călcat „pressing iron” din lume.
Să iau pe rând mașinăriile din arsenalul meu:
1. Am o stație care calcă si vertical, pe care o folosesc în 90% din cazuri;
2. Un fier de voiaj pe care îl folosesc și la mânecile de la cămăși pentru că am și eu piticii mei: prefer mânecile fără dungă. Dunga respectivă are pentru mine un aer așa de Congresul PCR, Șoimii Patriei, etc. Sechele din astea de avem fiecare dintre noi 😀
3. O mașină de călcat obișnuită care va ajunge probabil pe un site de vanzări/reciclat/donat produse utilizate.
4. Un steamer care a trecut în rezervă de când am stația pentru că în afară de mătase nu calcă nimic prea grozav.
Morala: nu risipiți banii și timpul! Investiți într-o stație de călcat! Știu…veți spune că e scumpă, mult prea scumpă. Doar nu calcă singură?! Ba da! Aburul are intensitatea suficient de puternică încât să netezească din prima chiar și ceva din in, poți călca și vertical cu ea piese din materiale din astea de îmi plac mie: mătase, cașmir, lână, vâscoză. Știe singură ce temperatură să aleagă pentru fiecare tesătură. Nici măcar nu are buton de reglaj ca să evite erorile umane :)) iar rezervorul pentru apă are 2 litri
Până vă decideți să investiți într-o stație să detaliem puțin câteva particularități:
*În primul rând, păstrează eticheta cu recomandările de întreținere.
* Tot în primul rând ai nevoie de o masă de călcat de bună calitate: stabilă si solidă. Dacă nu ai spațiu, caută una incorporabilă în mobilier.
*Cum să calci totuși dacă ai taiat eticheta sau ai în față un produs vintage? Îmi închipui că nu toată lumea poate ca mine doar dacă pipăie cu ochii închiși o tesătură să spună ce compoziție are. Așa că îți iei măsuri de precauție încă din faza de spălare: setezi mașina la max. 800 de rotații, scuturi haina respectivă și o întinzi pe umeraș. Uneori chiar nu mai este cazul să o calci. Dacă totuși vrei să arăți ca scoasă din cutie, setezi o intensitate minimă și faci undeva într-o zonă ascunsă un test.
*Toate produsele care au print aplicat trebuie călcate pe dos la o intensitate mai mică decât în mod obișnuit.
*Hainele din lână sau bumbac satinat sau bumbac lucios este indicat să fie călcate pe dos sau în cazul pantalonilor la dungă, cu o pânză din bumbac peste (pânza să fie neapărat din bumbac, uni, de preferat o culoare neutra: gri, bej, și să fie spălată înainte că să avem certitudinea că nu se decolorează.)
*Pentru produsele din bumbac/in îți recomand un apret. Eu folosesc ceva de la Sano care e chimic dar bun, așa că nu l-am schimbat. Dacă știi ceva natural și eficient m-aș bucura mult să îmi scrii și mie.
* Cum să calci hainele închise la culoare sau colorate – o altă situație problematică. Ele se mențin mai bine dacă sunt călcate pe dos și spălate cu apă rece (max. 30 de grade). Evetual poți să adăugi oțet în compartimentul pentru balsam și să folosești un detergent pentru haine închise la culoare sau colorate.
*Ai grijă cu produsele care au aplicații metalice: capse, nasturi metalici, fermoare, bride etc. Evită să treci cu talpa fierului peste ele pentru că riști să o zgarii. Aici iar stația face o treabă grozavă.
*Dacă ai un produs cu revere: sacou, palton, vestă, rochie mai bine il duci la spălătorie profesională pentru că la spălarea umedă sau călcare cu abur în exces poate deteriora reverele- apa încrețește întăritura din interior. Uneori se întâmplă asta și la spălătoriile cu angajați nepregătiți.
Avem și materiale care nu se calcă:
Catifea, catifea reiata, nylon, fâș, dantela care are în compozitie nylon, aș adauga paiete, piele, piele întoarsă, tesături cu fir de nylon în compoziție (firele respective imită firele metalice dar sunt de plastic). Practic tot ce este pufos și se poate „turti” sau ce este din plastic (PVC sau nylon) și se poate topi. Nici hainele pentru sală nu se calcă. Se vor deteriora fibrele elastice.
*Prea complicat? Puteți oricând opta pentru un serviciu de călcat care îți ridică și livrează hainele de la locația agreată: ȘifoNot, Drop&Go, sau StyleWorks.
Mai ai alte nelămuriri sau întrebări? Le aștept cu plăcere. Dacă nu știu eu să răspund, sigur știe Ana Maria Stoica, unul dintre partenerii mei din Rebrand Yourself Sustainable.
Tips&Tricks: Înainte să apară stații și steamere, foloseam pentru produsele din matase cu mare succes uscătorul de păr pe produsul umed.
2 comentarii