Cum sa port o ie- IA Story

Cum sa port o ie- IA Story

Ia este bluza traditional romaneasca. Nimic nou! Ceea ce mi se pare nou este ca aceasta bluza ne poate salva pe noi, romanii din punct de vedere stilistic. Cum asa? Pai este atat de frumoasa, de complexa, de elaborata incat l-a facut pe pictorul Henry Matisse sa se indragosteasca de ea. Ulterior a reusit sa suceasca mintile multor designeri de talie mondiala si sa ocupe des, din ce in ce mai des podiumurile. Mi-ar placea sa fie brandul nostru de tara. Mi-ar placea sa existe ateliere in care sa invatam cum sa ne coasem o ie. Mi-ar placea  sa invete copii despre valoarea acestei bluze. Sa invete ca o ie poarta pasiune si ca este o piesa haute-couture. Cel putin la fel de valoroasa ca bluzele de brand cu pret in euro, din minim 4 cifre.

O ie-  are o valoare salvatoare nu numai pentru contextul stilistic semi-dubios in care se afla cultura romaneasca dar si pentru tinutele noastre de zi cu zi. Ia este in acelasi timp: camasa alba de mers la birou, bluza pentru fusta aceea din dantela, cea mai potrivita pentru proaspetele mamici pentru ca nu-i asa…ascunde ce trebuie si arata ce trebuie si multe alte contexte in care merge perfect. Stimez iile, le admir, ma fascineaza, le ador versatilitatea. Din cauza ca ia este lasata de izbeliste de romani simt in acelasi timp: furie, uimire, dezamagire. De anul trecut, ce-a de-a doua duminica din mai este Ziua Portului Popular Romanesc si despre asta am scris la momentul in care am aflat vestea. Nu mi se pare insa suficient. Asa ca m-am gandit sa fac ceva. Ceva ce imi sta mie in putere. Sa va ofer niste variante de a purta ia, acum in 2016.

In acest demers mi-au fost alaturi cei de la  IA Concept Store Sibiu. Despre ei am scris mai demult in sectiunea What I Love.  Daca vrei sa recitesti articolul despre ei, il gasesti aici.  Am avut o echipa grozava, de care sunt mandra si carora le multumesc pentru energia creatoare. Alaturi de ei am inceput un proiect de suflet. Raluca Medesan, mi-a pus la dispozitie nu doar doua superbe ii ci si  povestile acestora. In plus, mi-a imprumutat din colectia personala bijuterii pentru sedinta foto.

Ia albastra (care pe mine m-a hipnotizat cu frumusetea ei) este cusuta in zona Fagarasului, in inima tarii. Se spune ca odinioara orice femeie trebuia in primele 40 de zile dupa ce se casatorea sa isi teasa sau sa isi coasa o ie albastra. Pe fiecare ie cusuta de tinerele casatorite se regaseau motive care avea drept simbolistica: iubirea, prosperitatea si fertilitatea cu scopul de a proteja familia.

bog_9466

Ia rosie vine din zona Moldovei si este din borangic. Cusuta de mana cu tehnica goblenului. Altita (bordura alba de pe maneca) este formidabila, cusuta cu fir fin de matase. Desi la un moment dat Romania era printre primii producatori de borgangic din lume, acum mai este doar o familie in zona Valcei care mai cresc viermi de matase, produc borangicul si tes ii din borangic. In momentul in care am vazut-o am inteles cat de valoroasa si de fina este aceasta piesa si mi-a fost drag sa lucrez cu ea.

Ce ne-am propus? Sa aducem ia in context urban. Sa vad mai multe femei imbracate in ie. Nu orice context urban ci unul demn de 2017 ahhh pardon, (inca) 2016. Am pus la cale IA Story in mai multe “episoade”. Primul astfel de episod a fost despre energia debordanta a doua bune prietene care ies la un Brunch fancy imbracate in ie, intr-o duminica insorita. Avem scenariul pregatit pentru urmatoarele “episoade” insa sunt gata sa primesc: intrebari, dubii, comentarii, aplauze si sugestii.

Iata rezultatul! Feel free to Pin, to share, to admire, to inspire!

Echipa:

Make-up: Anda Cezara Amariei- AnaMa Make-up care ne-a tinut impreuna cu energia ei si ne-a pornit efectiv in acest proiect.

ie borangic

Fotografie: Bogdan Iacob, talentat, inspirat si cu o viziune extraordinara.

bog_9378

bog_9227

bog_9210

bog_9259

Styling: subsemnata, Rebrand Yourself; fustele fetelor  de asemenea, sunt creatiile mele si sunt realizate integral de mine. Sunt tare mandra de asta.

bog_9573

bog_9577

 

bog_9497

bog_9466

Hair: Oksana, care m-a uimit cu talentul ei si Dumnezeu (si nu doar el) stie ca sunt greu de impresionat.

bog_9104

bog_9102

Modele: Anda Cezara in albastru si Ana Maria Dumitrescu in rosu.

bog_9306

bog_9341

Photo Credits: Bogdan Iacob

Share This Post

1 Comment

  1. Georgiana - December 21, 2016

    Cu siguranta imi voi cumpara o ie. Mi-au placut foarte mult tinutele construite de tine.
    Mult succes in continuare!

Comenteaza!