Cum sa port o ie este una dintre intrebarile cele mai des auzite de la cliente. Ia este bluza traditional romaneasca. Nimic nou! Ceea ce mi se pare nou este ca aceasta bluza ne poate salva pe noi, romanii din punct de vedere stilistic. Cum asa? Pai este atat de frumoasa, de complexa, de elaborata incat l-a facut și pe pictorul Henry Matisse sa se indragosteasca de ea. Ulterior a reusit sa suceasca mintile multor designeri de talie mondiala si sa ocupe des, din ce in ce mai des podiumurile. Mi-ar placea sa fie brandul nostru de tara. Mi-ar placea sa existe ateliere in care sa invatam cum sa ne coasem o ie. Mi-ar placea sa invete copii despre valoarea acestei bluze. Sa invete ca o ie poarta pasiune si ca este o piesa haute-couture. Cel putin la fel de valoroasa ca bluzele de brand cu pret in euro, din minim 4 cifre.
O ie- are o valoare salvatoare nu numai pentru contextul stilistic obscur in care se afla cultura romaneasca dar si pentru tinutele noastre de zi cu zi. Ia este in acelasi timp: camasa alba de mers la birou, bluza pentru fusta aceea din dantela, cea mai potrivita pentru proaspetele mamici pentru ca nu-i asa…ascunde ce trebuie si arata ce trebuie si multe alte contexte in care merge perfect. Stimez iile, le admir, ma fascineaza, le ador versatilitatea. Din cauza ca ia este lasata de izbeliste de romani simt in acelasi timp: furie, uimire, dezamagire. De anul trecut, ce-a de-a doua duminica din mai este Ziua Portului Popular Romanesc si despre asta am scris la momentul in care am aflat vestea. Nu mi se pare insa suficient. Asa ca m-am gandit sa fac ceva. Ceva ce imi sta mie in putere. Sa va ofer niste variante de a purta ia, acum in 2016.
In acest demers mi-au fost alaturi cei de la IA Concept Store Sibiu. Despre ei am scris mai demult in sectiunea What I Love. Daca vrei sa recitesti articolul despre ei, il gasesti aici. Am avut o echipa grozava, de care sunt mandra si carora le multumesc pentru energia creatoare. Alaturi de ei am inceput un proiect de suflet. Raluca Medesan, mi-a pus la dispozitie nu doar doua superbe ii ci si povestile acestora. In plus, mi-a imprumutat din colectia personala bijuterii pentru sedinta foto.
Ia albastra (care pe mine m-a hipnotizat cu frumusetea ei) este cusuta in zona Fagarasului, in inima tarii. Se spune ca odinioara orice femeie trebuia in primele 40 de zile dupa ce se casatorea sa isi teasa sau sa isi coasa o ie albastra. Pe fiecare ie cusuta de tinerele casatorite se regaseau motive care avea drept simbolistica: iubirea, prosperitatea si fertilitatea cu scopul de a proteja familia.
Ce ne-am propus? Sa aducem ia in context urban. Sa vad mai multe femei imbracate in ie. Nu orice context urban ci unul demn de 2017 ahhh pardon, (inca) 2016. Am pus la cale IA Story in mai multe „episoade”. Primul astfel de episod a fost despre energia debordanta a doua bune prietene care ies la un Brunch fancy imbracate in ie, intr-o duminica insorita. Avem scenariul pregatit pentru urmatoarele „episoade” insa sunt gata sa primesc: intrebari, dubii, comentarii, aplauze si sugestii.
Iata rezultatul! Feel free to Pin, to share, to admire, to inspire!
Make-up: Anda Cezara Amariei- AnaMa Make-up care ne-a tinut impreuna cu energia ei si ne-a pornit efectiv in acest proiect.
Fotografie: Bogdan Iacob, talentat, inspirat si cu o viziune extraordinara.
Styling: subsemnata, Rebrand Yourself; fustele fetelor de asemenea, sunt creatiile mele si sunt realizate integral de mine. Sunt tare mandra de asta.
Modele: Anda Cezara in albastru si Ana Maria Dumitrescu in rosu.
Photo Credits: Bogdan Iacob
Cu siguranta imi voi cumpara o ie. Mi-au placut foarte mult tinutele construite de tine.
Mult succes in continuare!